Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kraftbolag sviker ålen

Skånska Energi vill inte längre betala för åltransporter förbi kraftverken. Därmed riskerar den utvandrande ålen att malas till fiskfärs i turbinerna.
– Hade det inte varit för deras tre kraftverk hade det här problemet inte funnits. Då hade ålen fritt vandrat ut i havet, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör i Skåne.
Skånska Energi har tidigare åtagit sig att finansiera transporterna av ål från Ringsjön, förbi det nedersta kraftverket vid Stackarp. Ålen har fångats och transporteras av Ringsjöfisk. Hittills har cirka 1000 kilo ål flyttats. Men för några veckor sedan meddelade Skånska Energi att man inte längre tänker betala.
– Nu försöker vi hitta någon annan som är villig att betala för transporterna. Jag tycker inte det är rätt använda skattepengar för en sådan här åtgärd. Kostnaden ska bäras av de som äger kraftverken och tjänar pengar på dem, säger Wagnström som också uttrycker sin stora tacksamhet över att Ringsjöfisk fortsätter med transporterna, trots att de inte vet om de får betalt eller inte.
Svenne Andersson

Kraftbolaget vill inte betala för att könsmogna ålar transporteras förbi kraftverken för att oskadda kunna nå havet.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta