Annons
Kraftbolag sviker ålen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kraftbolag sviker ålen

Skånska Energi vill inte längre betala för åltransporter förbi kraftverken. Därmed riskerar den utvandrande ålen att malas till fiskfärs i turbinerna.
– Hade det inte varit för deras tre kraftverk hade det här problemet inte funnits. Då hade ålen fritt vandrat ut i havet, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör i Skåne.
Skånska Energi har tidigare åtagit sig att finansiera transporterna av ål från Ringsjön, förbi det nedersta kraftverket vid Stackarp. Ålen har fångats och transporteras av Ringsjöfisk. Hittills har cirka 1000 kilo ål flyttats. Men för några veckor sedan meddelade Skånska Energi att man inte längre tänker betala.
– Nu försöker vi hitta någon annan som är villig att betala för transporterna. Jag tycker inte det är rätt använda skattepengar för en sådan här åtgärd. Kostnaden ska bäras av de som äger kraftverken och tjänar pengar på dem, säger Wagnström som också uttrycker sin stora tacksamhet över att Ringsjöfisk fortsätter med transporterna, trots att de inte vet om de får betalt eller inte.
Svenne Andersson

Kraftbolaget vill inte betala för att könsmogna ålar transporteras förbi kraftverken för att oskadda kunna nå havet.

Relaterad nyhet från din region
50 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta