Sponsrad

Kraftfull och innovativ elmotor från Garmin

Med Garmins nya elmotor Force i fören effektiviserar du inte bara fisket - det blir dessutom mycket roligare.

Den är stor, den är svart och den ger ett kraftfullt intryck redan vid första anblicken. Vi snackar om Garmins nylanserade elektriska trollingmotor Force. Sportfiskaren Björn ”Carlo” Karlsson lade vantarna på det första svenska demoexet och så här tycker han om den nya elmotorn.

Borstlös motor med integrerad HD-givare
Garmin Force är marknadens första borstlösa elmotor. Med ”borstlös” menas att det inte finns några lösa, rörliga delar i motorn. En motor som består av borstar (eller kol) blir slitna över tid vilket resulterar i att motorkraften försämras. En borstlös motor behåller både kraft och livslängd, dessutom är den väsentligt mycket tystare både under och över vattenytan.

Med hjälp av precis ankringsfunktion och möjligheten att snabbt förflytta båten via JOG-funktionen ökar chansen till fina fångster.

En borstlös motor behåller både kraft och livslängd, dessutom är den väsentligt mycket tystare både under och över vattenytan.

Garmin Force har en integrerad ekolodsgivare, nämligen den vassaste UltraHD-givaren i hela Garmins arsenal. GT54UHD som givaren heter är en allt-i-ett-givare med både CHIRP, ClearVü och SideVü. Garmin-ambassadören Björn ”Carlo” Karlsson har haft Force sen i våras och konstaterar följande:
– Efter montering inser man direkt att det är en imponerande pjäs som sitter framme i fören, snygg och prydlig i sitt utförande. Inga kablar som trasslar – bara i med strömmen till motorn och plugga i givarkabeln, det är allt. Motorn är nästan kusligt tyst och således behaglig att framföra vilket är till stor fördel för oss sportfiskare då fiskarna ofta reagerar negativt på ljudet från elmotorn. Trots att ekolodsgivaren är placerad på själva motorn så har jag inte upplevt några som helst störningar, avslöjar Carlo.

Enkla detaljer som batteriförbruknings-indikator och smidig upptagning genom dubbla gasfjädrar är en självklarhet.

Nytänkande teknik och precis ankringsfunktion
Till elmotorn hör också en trådlös fotpedal som alternativ till fjärrkontrollen. Fotpedalen manövrerar elmotorn med en rapp respons och samma precision och känsla som en vajerstyrd. Björn fyller i:
– När det gäller den trådlösa fotpedalen så har den fungerat tillfredställande, lätt att använda och det är skönt med en kabel mindre på däck.
Ankringsfunktionen håller vad den lovar och har du tryckt på ankringsknappen så ligger den kvar utan att glida ur position. Vill du flytta dig stegvis så kan du använda dig av JOG-funktionen som omplacerar båten 1,5 meter per knapptryckning i önskvärd riktning – perfekt för snabba förflyttningar i jakten efter huggvillig fisk.
– Jag har legat i Göta kanal med referenspunkter i omedelbar närhet runt båten och min upplevelse är att den ligger så fast vid position som det bara är möjligt. Jag har även ankrat i tuffa förhållanden på Vättern och Vänern med samma resultat. Att motorn är urstark är det heller inget snack om, den har verkligen fått kämpa genom vass, näckrosor och gräs för att bekänna färg, berättar Carlo.
Handkontrollen har en påkostad färgdisplay och förutom alla vanliga kommandon har den även en unik gest-styrning. Håller du in knappen och pekar med fjärrkontrollen i önskvärd kursriktning så åker båten dit – ett helt nytt sätt att styra båten.

Trådlös kommunikation
Garmin Force är fullt kompatibel med flera av Garmin-skärmarna som finns i handeln. All kommunikation mellan plotter och motor sköts smidigt och enkelt via Wifi och uppdateringar sköter du direkt i telefonen. Björn är imponerad över det trådlösa konceptet:
– Jag kopplar ihop trollingmotorn och mina plottrar trådlöst via det trådlösa gränssnittet och kan på så sätt följa rutter, spår och gå till waypoints med bara en knapptryckning. Motorn kopplas även trådlöst till min mobil eller platta via Bluetooth. På så sätt kan jag använda appen ActiveCaptain som ett komplement till plottern för både manövrering och uppdatering vilket är väldigt smidigt. Garmin Force och det trådlösa tänket tillsammans med mina skärmar och appen ActiveCaptain gör fiskeupplevelsen så mycket enklare, trevligare och dessutom känns båten helt komplett, avslutar Carlo.

Björn ”Carlo” Karlsson har använt Garmin Force sen i våras och det tänker han fortsätta med.

Förutom ovan nämnda funktionalitet så är motorn robust byggd och utrustad med dubbla gasfjädrar för enkel och smidig upptagning. Garmin Force finns både i 24- och 36 voltutförande.

Vill du ha mer information om Garmin Force? Häng med till garmin.se

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Fiske på molekylnivå med Mikko Seppänen

Julafton kom tidigt i år för alla som vill bryta ned sitt fiske till molekylnivå. En av landets absolut mest framgångsrika tävlingsfiskare, Mikko Seppänen, delar med sig av många hemligheter i en färsk instruktionsvideo. Hur ska man lyckas i sitt vatten eller i ett nytt vatten? Hur ska man tänka och knäcka koden? Det är

Så hanterar du köldchock

Att ramla i vattnet under vintern är förenat med livsfara. Det kalla vattnet leder till köldchock som dramatiskt ökar risken för drunkning. Sjöräddningssällskapet har gjort en kort informationsfilm med knep till hur du hanterar iskallt vatten.

Världens största och galnaste pimpeltävling

Miljoonapilkki eller rakt översatt ”Miljonpimpeln” var under sin storhetstid världens största pimpeltävling med över 20 000 deltagare. I vinstpotten fanns allt från bilar, båtar och förstås rena cash att hämta för den som hade turen att fånga en av de vinstmärkta fiskarna. Bröderna Keskisen, ägare till ett av Finlands största lågprisvaruhus och tillika initierade pimpelfiskare

Klassiska rullar och roliga nappatag på ny utställning

Om du befinner dig i närheten av Uddevalla lördag 16 november så kommer här ett hett tips. Bohusläns museum inviger nämligen en utställning om sportfiske – med massor av matnyttigt för fiskeentusiasten. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, alltså Sportfiskarna, fyller 100 år, och det firas med flera evenemang runt om i landet. Utställningen i Uddevalla sticker

Pontus galna uppföljning: Gädda på hela 130 centimeter!

Frågan är om Pontus Håkansson inte har lyckats leverera ett unikt fiskafänge? Först landade han en 12-kilosgädda på ismete, och dagen efter begav han sig ut på öppet vatten och trollade upp en gädda på 13.4 kilo och hela 130 centimeter! Fiskejournalen berättade om Pontus Håkansson lyckosamma ispremiär, där han fick upp en gädda på

Undersökningar visar: Posera med fisk och få fler napp

Får killar med fisk fler napp i jakten på dejt? Ja, både amerikanska studier och svenska undersökningar visar att man faktiskt får bättre respons om man poserar med rätt sorts fisk på sin profilbild. Det är måhända ett av de märkligaste ämnen som vi på Fiskejournalen uppmärksammat i våra spalter, men såklart kan resultatet från

Sorsele har fiske i världsklass – hur ska det förvaltas?

Sorsele och Ammarnäs är kända begrepp bland sportfiskare – och deras storöringar sprids genom bilder och berättelser över hela världen. Frågan är hur fisket ska bevaras för framtiden? Det är ett av ämnena som kommer att diskuteras torsdag 21 november, då det bjuds in till seminarie på Sorsele river hotell. Rubriceringen är: Hållbara fiskeregler –

Tyck till – varför rapporteras inte fler storfiskar in?

Är det inte längre lika intressant att registrera sina storfiskar? Det är frågan som bland annat Sportfiskarna ställer sig i årets upplaga av Novemberdebatten. Och vad beror det i så fall på? Sportfiskarnas storfiskregistrering är inte bara en institution inom svenskt sportfiske, utan även en kunskapsbas som många har nytta av. Men vad händer om

Sportfiskarna satsar ungt – söker mer personal

Sportfisket är stort i Göteborg – och nu ska det bli ännu större. Det är åtminstone förhoppningen när Sportfiskarna ska förstärka sitt kontor och göra en ungdomssatsning. Sportfiskarna söker nämligen en projektledare med inriktning på ungdomsverksamhet. Det handlar om konceptet Skolbäcken, där de tillsammans skolklasser bedriver fiskevård på skoltid. Satsningen finansieras av Svenska Postkodstiftelsen, och

Ny bok för fjällsugna

Fjällturismen ökar och många väljer att besöka våra nordliga breddgrader tillsammans med fiskespö med förhoppning om fiskelycka. För att inspirera, vägleda och informera har författarna Lena Hedman och Erika Enequist i dagarna lanserat boken Fjäll, våra skönaste turer till fots och på skidor. Även om boken inte fokuserar på fiske finns gott om lärdomar och

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...