[/caption] " /> Kraftig ökning av drunkningsolyckor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kraftig ökning av drunkningsolyckor

Antalet drunkingar i samband med sportfiske ökade kraftigt i juli i år. (Foto: Morgan Fihn)

Under juli månad drunknade 20 personer. Detta är en kraftig ökning jämfört med de 13 som drunknade samma månad förra året. Majoriteten av de förolyckade var äldre män som varit ute och fiskat – ofta utan flytväst.
Hittills i år har 57 människor omkommit genom drunkning och bara i juli har hela 20 personer mist livet. Jämfört med de13 omkomna samma månad förra året är det en rejäl ökning.
– Många av olyckorna är relaterade till fiske, det är det klassiska med äldre män som inte använder flytväst och som visar sig tydligt i statistiken, säger Karin  Brand på Livräddningssällskapet till Sveriges Radio.
I våra grannländer finns redan nu en lag på att använda flytväst, något som Svenska Livräddningssällskapet gärna ser att även Sverige inför.
Här kan du läsa Livräddningssällskapets statistik.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta