Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Redo för tillsyn. Från vänster: Martin Stålhammar, Länsstyrelsen Blekinge tillsammans med fiskerikontrollanterna Sebastian Hemberg, Thomas Reuterljung och Tobias Jeppsson från Havs- och vattenmyndigheten, Karlskrona. Foto: Länsstyrelsen
Kraftsamling – nu lever tjuvfiskare i Blekinge farligt

Det har funnits många konfliktytor kring gäddfisket i Blekinge. Nu kraftsamlar myndigheterna för att skydda gäddorna genom ökad fisketillsyn, där både yrkesfisket och sportfisket ska synas.

Det är Länsstyrelsen i Blekinge som meddelar att de inleder ett nytt samarbete med Havs- och vattenmyndigheten för att förbättra fisketillsynen i Blekinge. Särskilt fokus kommer att ligga på fredningsområden längs kusten och tillsynen kommer att utföras av HaV:s fiskerikontrollanter.

Bakgrunden är att det förra året skapades flera nya fredningsområden för gäddan längs Blekinges kust, med syftet att stärka rovfiskbeståndet och att bidra till ett mer hållbart fiske. Här kan du läsa mer om det.

– Fisketillsyn är en central del av fiskevården och det här är ett viktigt tillskott för regelefterlevnaden i dessa betydelsefulla områden. I ett längre perspektiv hoppas jag att det stärker våra rovfiskbestånd, säger Martin Stålhammar, fiskekonsulent, i ett pressmeddelande,

Tillsynen kommer att ske med både båt och drönare, meddelas det.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta