Krafttag för Östersjölaxen

Sportfiskarna kräver krafttag för stärka Östersjöns laxbestånd. Vid ett sammanträde i Mörrum den gångna helgen framställde organisationen en lista med krav på åtgärder.
I samband med sammanträdet diskuterades den oroande utvecklingen för laxbestånden i Mörrumsån, som vi tidigare skrivit om här på fiskejournalen.se.
Provfisken indikerar att reproduktionen av laxungar är god, men ändå återvänder allt färre vuxna laxar till Mörrumsån. Detta är oroande, menar Sportfiskarna.
– Vi är bekymrade över situationen, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Här borde vara fullt med lax och laxfiskare men ån tycks vara näst intill tom på lax. Det är allvarligt för Mörrumsåns världsberömda laxbestånd och ett slag mot bygden för vilken laxfisket har en mycket stor ekonomisk betydelse.
I samband med sammanträdet framställdes följande kravlista:

  • Förbjud nätfiske och fiske med andra typer av mängdfångande redskap efter lax i havet och på kusten.
  • Reservera laxen för sportfisket. Naturlaxen bör vara en resurs för sportfiske och fisketurism, inte industrifiske.
  • Tillför mer resurser för restaurering av laxens lek- och uppväxtområden i vattendragen.
  • Satsa mer resurser på forskning och uppföljning av Östersjöns laxbestånd, exempelvis bör antalet provfiskelokaler i Mörrumsån utökas.

Svenne Andersson

Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...