Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Krafttag för Östersjölaxen

Sportfiskarna kräver krafttag för stärka Östersjöns laxbestånd. Vid ett sammanträde i Mörrum den gångna helgen framställde organisationen en lista med krav på åtgärder.
I samband med sammanträdet diskuterades den oroande utvecklingen för laxbestånden i Mörrumsån, som vi tidigare skrivit om här på fiskejournalen.se.
Provfisken indikerar att reproduktionen av laxungar är god, men ändå återvänder allt färre vuxna laxar till Mörrumsån. Detta är oroande, menar Sportfiskarna.
– Vi är bekymrade över situationen, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Här borde vara fullt med lax och laxfiskare men ån tycks vara näst intill tom på lax. Det är allvarligt för Mörrumsåns världsberömda laxbestånd och ett slag mot bygden för vilken laxfisket har en mycket stor ekonomisk betydelse.
I samband med sammanträdet framställdes följande kravlista:

  • Förbjud nätfiske och fiske med andra typer av mängdfångande redskap efter lax i havet och på kusten.
  • Reservera laxen för sportfisket. Naturlaxen bör vara en resurs för sportfiske och fisketurism, inte industrifiske.
  • Tillför mer resurser för restaurering av laxens lek- och uppväxtområden i vattendragen.
  • Satsa mer resurser på forskning och uppföljning av Östersjöns laxbestånd, exempelvis bör antalet provfiskelokaler i Mörrumsån utökas.

Svenne Andersson

Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

Joakim Ollén fiskar själv ofta i Mörrumsån – och nu är han ordentligt bekymrad över laxbeståndet i ån. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta