" /> Krafttag mot läkemedel i svenska vatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Läkemedelsrester som når naturen kan skada fisk och andra djur.
Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Läkemedel är ofta svåra att bryta ner och kan nå miljön på flera sätt, bland annat via avlopp och ineffektiva reningsverk. När de väl nått naturen kan de leda till beteendeförändringar hos fisk, vilket i sin tur påverkar fortplantning och överlevnad. Studier i anslutning till reningsverk har även visat att rester från p-piller kan påverka könsfördelningen hos flera arter. Därutöver kan läkemedelsrester leda till antibiotikaresistens.

Problemen har bidragit till att regeringen nu satsar 45 miljoner kronor till bidrag för tekniska investeringar som renar vatten från läkemedelsrester i avloppsanläggningar. Nästa år höjs bidragspotten till 50 miljoner och år 2020 kommer 70 miljoner att delas ut. Stödet kan sökas av kommuner, kommunala bolag eller kommunalförbund.
− Läkemedelsrester som kommer ut i miljön från bland annat avloppsreningsverk kan leda till oacceptabla miljöeffekter och bidra till en ökad antibiotikaresistens. Regeringen vill med hjälp av bidraget driva på införandet och utvecklingen av tekniken så att vi snabbare kan lösa problemet, säger miljöminister Karolina Skog.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta