Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den som gapar efter mycket ... kan gå på två mässor samma vecka 2022. Foto: Robert Westin
Kraftverk ska bort – ersätts av fiskedestination

Allt fler kommuner inser nyttan med fisketurism, och att småskalig vattenkraft på många håll spelat ut sin roll. Nu ska sex kommuner samarbeta för att skapa en attraktiv destination för laxfiske längs Rönne å.

Det hela är en satsning efter beslutet att riva tre kraftverk i Rönne å. Det var förra året som Klippans kommun fick 20 miljoner kronor från EU:s Life program, med syftet att riva kraftverken och återställa vattendraget.
Nu är förhoppningen att Rönne å tillsammans med Ringsjöarna ska bli en självklar och attraktiv destination för laxfiske i Skandinavien. Kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Åstorp, Klippan och Ängelholm sjösätter en gemensam förstudie som ska kartlägga tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån och ge underlag för hur naturturismen kan utvecklas.

Ängelholms kommun är projektägare och nu har projektledaren Kornelia Johansson inlett arbetet.

– Vi ska ta reda på hur vi på bästa sätt kan skapa förutsättningar för att göra Rönne å och Ringsjöarna till ett område dit turister söker sig. Det kan handla om allt från att undersöka biologiska förutsättningar längs ån, till att konkret peka ut vilka platser som lämpar sig bäst för fiske och friluftsliv. Vi ska även ge förslag till helhetsupplevelser med boende och mat, säger Kornelia Johansson i ett pressmeddelande.
I samband med detta tilldelades även 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader och den Europeiska havs och fiskerifonden till en förstudie för att undersöka möjligheten att utveckla fisket och besöksnäringen i området.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta