Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats. Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.[/caption] " /> Kraftverk utan tillstånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kraftverk utan tillstånd
Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Bergfors Kraft AB saknar tillstånd att driva sina två kraftverk i Gavleån. Länsstyrelsen förelägger därför kraftbolaget att senast den 30 april 2015 söka tillstånd för sina anläggningar med tillhörande dammar.
Det är i Åsbacka, norr om Bollnäs, som de två kraftstationerna Bergfors Övre och Nedre drivs utan tillstånd. Båda anläggningarna ägs av Bergfors Kraft AB, som köpte kraftverken hösten 2013. Nu kräver länsstyrelsen att företaget söker tillstånd.
– I dagsläget finns det inget som visar hur verksamheten ska regleras, säger Hans Sjöberg vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet till helahälsingland.se.
– Vill vi att ägaren ansöker om tillstånd så att villkoren för verksamheten kan utredas, fortsätter han.
Enligt EU-direktiv måste varje enskilt medlemsland trygga att sjöar och vattendrag har en god ekologisk status och är så lite påverkade av mänsklig verksamhet som möjligt.

– Hittills har vattenkraftbolagen levt i en sorts frizon och fått tuffa på som de velat. Men precis som att industrierna inte längre får ha utsläpp i samma omfattning som i början på 1900-talet börjar vattenkraften också anpassas till dagens miljökrav, säger Hans Sjöberg.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta