Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats. Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.[/caption] " /> Kraftverk utan tillstånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kraftverk utan tillstånd
Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Bergfors Kraft AB saknar tillstånd att driva sina två kraftverk i Gavleån. Länsstyrelsen förelägger därför kraftbolaget att senast den 30 april 2015 söka tillstånd för sina anläggningar med tillhörande dammar.
Det är i Åsbacka, norr om Bollnäs, som de två kraftstationerna Bergfors Övre och Nedre drivs utan tillstånd. Båda anläggningarna ägs av Bergfors Kraft AB, som köpte kraftverken hösten 2013. Nu kräver länsstyrelsen att företaget söker tillstånd.
– I dagsläget finns det inget som visar hur verksamheten ska regleras, säger Hans Sjöberg vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet till helahälsingland.se.
– Vill vi att ägaren ansöker om tillstånd så att villkoren för verksamheten kan utredas, fortsätter han.
Enligt EU-direktiv måste varje enskilt medlemsland trygga att sjöar och vattendrag har en god ekologisk status och är så lite påverkade av mänsklig verksamhet som möjligt.

– Hittills har vattenkraftbolagen levt i en sorts frizon och fått tuffa på som de velat. Men precis som att industrierna inte längre får ha utsläpp i samma omfattning som i början på 1900-talet börjar vattenkraften också anpassas till dagens miljökrav, säger Hans Sjöberg.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta