Kraftverk utan tillstånd

Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Länsstyrelsen förbjuder drift av det sedan flera år inaktiva Bergfors Nedre till dess att tillstånd för verksamheten utfärdats.

Bergfors Kraft AB saknar tillstånd att driva sina två kraftverk i Gavleån. Länsstyrelsen förelägger därför kraftbolaget att senast den 30 april 2015 söka tillstånd för sina anläggningar med tillhörande dammar.
Det är i Åsbacka, norr om Bollnäs, som de två kraftstationerna Bergfors Övre och Nedre drivs utan tillstånd. Båda anläggningarna ägs av Bergfors Kraft AB, som köpte kraftverken hösten 2013. Nu kräver länsstyrelsen att företaget söker tillstånd.
– I dagsläget finns det inget som visar hur verksamheten ska regleras, säger Hans Sjöberg vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet till helahälsingland.se.
– Vill vi att ägaren ansöker om tillstånd så att villkoren för verksamheten kan utredas, fortsätter han.
Enligt EU-direktiv måste varje enskilt medlemsland trygga att sjöar och vattendrag har en god ekologisk status och är så lite påverkade av mänsklig verksamhet som möjligt.
– Hittills har vattenkraftbolagen levt i en sorts frizon och fått tuffa på som de velat. Men precis som att industrierna inte längre får ha utsläpp i samma omfattning som i början på 1900-talet börjar vattenkraften också anpassas till dagens miljökrav, säger Hans Sjöberg.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...