Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kraftverken hotar laxrommen

Stor efterfrågan på el, höga priser och kärnkraftverk ur drift har inneburit hårdkörning i svenska vattenkraftverk. En hårdkörning som hotar den nylagda laxrommen.
Den kalla vintern i kombination med att ett par kärnkraftreaktorer stått stilla har inneburit kraftigt ökad efterfrågan på el. Det har känts i konsumenternas plånböcker och det har inneburit att vattenkraftägarna kört för fullt i sina kraftverk. Det har funnits stora pengar att tjäna och då kan det ju inte hjälpas att man riskerar miljön. Eller…?
SVT:s Mittnytt slog häromdagen larm om att Statkraft var på väg att sänka Ljungan till riskabelt låga nivåer. Grusbäddarna med laxrom riskerade att torrläggas och en fin årskull laxyngel att gå förlorad, säger experterna. Statkraft dementerar och säger att dom ligger klart över vattendomen. Och då kan vi väl känna oss trygga – för alla vet ju att Statkraft tar miljöansvar? Så här sa i alla fall deras informationscehf Gunilla Lundén till FJ:s Martin Falklind för några månader sedan, när han frågade hur de kunde lova miljöansvar i en annonskampanj:
– Det är våra intentioner att agera ansvarsfullt framöver.
Framtiden lär utvisa vad Statkraft menar med ansvarsfullt.
Svenne Andersson

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta