Kraftverken hotar laxrommen

Stor efterfrågan på el, höga priser och kärnkraftverk ur drift har inneburit hårdkörning i svenska vattenkraftverk. En hårdkörning som hotar den nylagda laxrommen.
Den kalla vintern i kombination med att ett par kärnkraftreaktorer stått stilla har inneburit kraftigt ökad efterfrågan på el. Det har känts i konsumenternas plånböcker och det har inneburit att vattenkraftägarna kört för fullt i sina kraftverk. Det har funnits stora pengar att tjäna och då kan det ju inte hjälpas att man riskerar miljön. Eller…?
SVT:s Mittnytt slog häromdagen larm om att Statkraft var på väg att sänka Ljungan till riskabelt låga nivåer. Grusbäddarna med laxrom riskerade att torrläggas och en fin årskull laxyngel att gå förlorad, säger experterna. Statkraft dementerar och säger att dom ligger klart över vattendomen. Och då kan vi väl känna oss trygga – för alla vet ju att Statkraft tar miljöansvar? Så här sa i alla fall deras informationscehf Gunilla Lundén till FJ:s Martin Falklind för några månader sedan, när han frågade hur de kunde lova miljöansvar i en annonskampanj:
– Det är våra intentioner att agera ansvarsfullt framöver.
Framtiden lär utvisa vad Statkraft menar med ansvarsfullt.
Svenne Andersson

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...