Kraftverket i Långforsen rivs ut?

Ska Jämtkraft tvingas riva sin anläggning vid Långforsen? (Foto/källa: SVT Mittnytt)

Älvräddarna uppmärksammade i början av året att Jämtkrafts kraftverk i Långforsen norr om Östersund inte drivits på flera år. Kammarkollegiet, som skall försvara allmänhetens intressen i vattenkraftsammanhang, tog upp frågan och förbereder nu en anmälan till Miljödomstolen.
Kraftbolaget Jämtkrafts anläggning är gammalt och i mycket dåligt skick. Nedre Långan, där kraftverket ligger är skyddad mot kraftutbyggnad och ett viktigt och bra fiskevatten. Kammarkollegiet pekar bland annat på brister i underhåll och kommer att ansöka om att Jämtkrafts tillstånd ska dras tillbaka och stationen tas bort.
Flera inblandade har nu fått den blivande ansökan på remiss, däribland Jämtkrafts ägare Östersunds kommun. Kommunen beslöt under våren om nya ägardirektiv för bolaget där man skriver att större hänsyn ska tas till biologisk mångfald i vattnet och att EU:s ramdirektiv för vatten skall följas. Det intressanta är nu att Kammarkollegiet i sin anmälan skriver att stationen måste tas bort för att direktivet skall kunna uppfyllas. Det innebär, som vi ser det, att kommunen rimligen i sitt svar till Kammarkollegiet måste besluta om en utrivning och meddela bolagets styrelse om detta.
– Jag har begärt att Älvräddarna ska få träffa de som tar beslutet i Östersunds kommun, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det vore bra om de fick möjlighet att höra på vilka grunder vi frågade Kammarkollegiet att undersöka möjligheten att dra tillbaka tillståndet för Långfors kraftverk från Jämtkraft.
Kommunen kommer att svara på remissen i början av november, ett svar som emotses med stor spänning. Fiskejournalen kommer att fortsätta följa frågan om Långforsen.
Vill du läsa tidigare notiser om Långforsen? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...