Annons
Kraftverksbolag polisanmäls efter fiskdöden i Arboga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att vattnet stryptes i Gamla kanalen. Foto: Hampus Håkansson
Kraftverksbolag polisanmäls efter fiskdöden i Arboga

Det kan bli rättsliga följder av händelsen förra veckan där massor av fisk dog nedanför kraftverket i Gamla Kanalen i Arboga. Företaget Säterbo Kraft AB har nämligen blivit polisanmält.

Fiskejournalen rapporterade här om händelsen, där sportfiskare och andra vattenvänner fick hjälpa till att rädda fisk efter att kanalen nästan torrlagts helt. Hur mycket fisk som dog i skandalen kanske aldrig går att fastställa, men huruvida det var brottsligt blir nu upp till rättsväsendet att avgöra.

Det är Länsstyrelsen i Västmanland som står bakom polisanmälan.
– Vi är som tillsynsmyndighet skyldiga att åtalsanmäla misstänkta miljöbrott, men det är upp till åklagaren om man vill gå vidare, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen, till P4 Västmanland.

Relaterad nyhet från din region
44 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Johan Andersson fick göra "gitarrgreppet" för att kunna släppa tillbaka den hala drömgäddan. Foto: Privat
Sann fiskelycka när Johan fick drömgäddan efter 40 år

Det är långtifrån någon svensk rekordgädda – men när det kommer till fiskeglädje så håller detta absolut toppklass. Johan Andersson är garanterat en av höstens lyckligaste fångstmän med sin praktfisk på 129 centimeter.

Johan Andersson har fiskat sedan barnsben och det dröjde alltså 40 år innan han äntligen fick gäddan som han drömt om. Hela äventyret gick i mål sedan han och brodern Jimmy gjort en riktad gäddutflykt på en sjö i Skåne.
– Jag sa till min bror redan på morgonen lite skämtsamt: I dag tar jag inte den lätta UL-utrustningen som man får småfisk med, utan i dag satsar jag på en stor gädda, berättar Johan för Fiskejournalen.

Klockan 10 hade bröderna betat av ett par djupbranter, men varken fått något hugg eller sett någon aktivitet, så de flyttade sig till ett ställe där de tidigare fått mindre gäddor.
–  Jag kastade ut cirka 30 meter och det dröjde bara 3–5 sekunder innan det blev pang och tvärstopp. Kände direkt att det var en större fisk. Jag drillar in cirka 10 meter och det var väldigt segt. Halvvägs inne gjorde gäddan ett rus på 5 meter, slirbromsen på rullen var hård och jag höll emot för att styra henne mot oss. Hon närmade sig båten och jag såg henne för första gången och utbrast: ”j…a vad stor den är”.

KROSSADE TIDIGARE REKORDET

Jimmy lyckades så småningom håva fisken, som knappt fick plats trots att det var en stor modell. De tog fram vågen och den visade 13,5 kilo, fördelat på 129 centimeter.

– Jag kunde inte fatta att det var sant. Det var personligt rekord med råge. Jag försöker lyfta upp fisken så skonsamt som det gick för släppa tillbaka den, men den var så hal att den hamnade i ”gitarrgreppet” innan vi lyckades få henne i vattnet. Den återhämtade sig efter en stund och gjorde en stor viftning på stjärten innan den svävade iväg genom vattnet som en dröm, säger Johan som såklart vill tacka brorsan för assistansen.

Tack för storyn och grattis till din drömfisk, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta