Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att vattnet stryptes i Gamla kanalen. Foto: Hampus Håkansson
Kraftverksbolag polisanmäls efter fiskdöden i Arboga

Det kan bli rättsliga följder av händelsen förra veckan där massor av fisk dog nedanför kraftverket i Gamla Kanalen i Arboga. Företaget Säterbo Kraft AB har nämligen blivit polisanmält.

Fiskejournalen rapporterade här om händelsen, där sportfiskare och andra vattenvänner fick hjälpa till att rädda fisk efter att kanalen nästan torrlagts helt. Hur mycket fisk som dog i skandalen kanske aldrig går att fastställa, men huruvida det var brottsligt blir nu upp till rättsväsendet att avgöra.

Det är Länsstyrelsen i Västmanland som står bakom polisanmälan.
– Vi är som tillsynsmyndighet skyldiga att åtalsanmäla misstänkta miljöbrott, men det är upp till åklagaren om man vill gå vidare, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen, till P4 Västmanland.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta