[/caption] " /> Krav återkallar godkännande av makrillfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Krav återkallar godkännande av makrillfiske

Krav bedömer att det berörda makrillbeståndet inte längre ligger inom biologiskt säkra gränser. (Copyright Simon Johansson /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Tillståndet för makrill i Skagerrak och Kattegatt har försämrats. Därför tvingas Krav återkalla möjligheten att Krav-märka makrill från området. Märkt fisk får inte komma från överfiskade bestånd.
Krav-märkt vild fisk kommer från hållbara bestånd, som är inom biologiskt säkra gränser. Ett bestånd får helt enkelt inte vara i närheten av överfiske och kollaps.

I juni 2010 beslöt KRAV att fiskare skulle ges möjlighet att på vissa villkor få KRAV-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt. Ett av villkoren var att fiskeridödligheten i beståndet skulle minska, men det har inte hänt. I höstas rapporterade istället Internationella Havsforskningsrådet, ICES, att fiskeridödligheten i beståndet har ökat till betydligt högre nivåer än vad Krav:s villkor medger.
Det innebär att Krav inte längre bedömer att det berörda makrillbeståndet ligger inom biologiskt säkra gränser, och därför dras tillståndet att Krav-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt in. Beslutet berör ett mindre antal fiskare.
– Det är verkligen ledsamt att makrillbeståndet på västkusten har vänt och så snabbt blivit sämre. Dessutom är det extra tragiskt att de Krav-certifierade fiskare, som verkligen fiskar med hållbara metoder tvingas sluta medan de som överfiskar kan fortsätta som vanligt, säger Johan Cejie som ansvarar för fiskebedömningar på Krav.
Krav:s beslut om att återkalla godkännandet för makrillsfiske i Skagerrak och Kattegatt innebär att makrill från detta bestånd inte får marknadsföras som Krav-märkt eller på annat sätt hänvisa till Krav:s namn och märke.
Krav följer fortsatt beståndets utveckling, och när det är åter inom biologiskt säkra gränser, så finns möjlighet att det godkänns igen.

Läs mer:

KRAVs fiskeregler
Godkända fiskebestånd

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta