Naturskyddsföreningen negativ till vattenkraft[/caption] " /> Kräver stopp för vattenkraften | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kräver stopp för vattenkraften
Naturskyddsföreningen negativ till vattenkraft

– Vi måste sluta subventionera den här förstörelsen och det måste bli möjligt att ompröva vattendomar, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Fiskmarknad 2013 i Karlstad gick av stapeln förra veckan. Där uttryckte sig Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson väldigt tydligt.
– Stoppa utbyggnaden av vattenkraften. Nu!

Han anser att hela Klarälvdalen borde skyddas.
Under tre dagar förra veckan samlas experter och intresserade i Karlstad för att diskutera problemen för fiskar att passera den utbyggda vattenkraften. Landshövding Kenneth Johansson var en av många som tyckte till om vattenkraft och framtiden.
– Vi har mycket vatten i Värmland och därmed har vi mycket att vinna på att vi hittar nya lösningar. Det finns stora utmaningar att anta, men också många möjligheter att visa på.
Mikael Karlsson är ordförande i Naturskyddsföreningen och dessutom ”värmlänning”. Han ser positivt på den kraftsamling som nu sker i Karlstad i och med Fiskmarknad 2013.
– Vattenkraften förstör så mycket så den fortsatta utbyggnaden måste stoppas. Vi måste sluta subventionera den här förstörelsen och det måste bli möjligt att ompröva vattendomar.
Läs tidigare notiser om Fiskmarknad 2013.
Mer läsning på www.nwt.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta