Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Krigsträning i skärgårdsidyll

Får Försvarsmakten som den vill förvandlas Göteborgs södra skärgård till ett övningsfällt för militären. (Foto: Anders Nicander)

Försvarsmakten vill öka antalet övningsdagar i Göteborgs södra skärgård – från 20 till 115 per år. Miljödomstolen tycker detta är en bra idé trots den enorma påverkan på miljö och djurliv och inte minst på det rörliga friluftslivet.
Göteborgs södra skärgård har ett nästan oöverskådligt värde för människorna i Göteborgsregionen. Unik och vacker bjuder den på fantastiska möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Fisket efter havsöring tillhör bland de bästa i Europa och varje sommarkväll guppar makrillfiskarnas båtar över de sedan urminnes tider kända makrilltillhållen.
Enligt proteströrelsen Skärgårdsuppropet vill militären använda skärgården som övningsbana och man vill kunna bjuda in främmande makt för gemensamma övningar. Man vill öka antalet skott per år från 100 000 till 1,3 miljoner. Nu fruktar många att idyllen ska förvandlas till krigsskådeplats – på låtsas.

För att stoppa Försvarsmaktens planer bildades Skärgårdsuppropet i början av 2011. Skärgårdsuppropet motsätter sig Försvarsmaktens planer och bedriver en kampanj mot dessa.
Du kan läsa mer och skriva på Skärgårdsuppropets protestlista här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta