Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Krigsträning i skärgårdsidyll

Får Försvarsmakten som den vill förvandlas Göteborgs södra skärgård till ett övningsfällt för militären. (Foto: Anders Nicander)

Försvarsmakten vill öka antalet övningsdagar i Göteborgs södra skärgård – från 20 till 115 per år. Miljödomstolen tycker detta är en bra idé trots den enorma påverkan på miljö och djurliv och inte minst på det rörliga friluftslivet.
Göteborgs södra skärgård har ett nästan oöverskådligt värde för människorna i Göteborgsregionen. Unik och vacker bjuder den på fantastiska möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Fisket efter havsöring tillhör bland de bästa i Europa och varje sommarkväll guppar makrillfiskarnas båtar över de sedan urminnes tider kända makrilltillhållen.
Enligt proteströrelsen Skärgårdsuppropet vill militären använda skärgården som övningsbana och man vill kunna bjuda in främmande makt för gemensamma övningar. Man vill öka antalet skott per år från 100 000 till 1,3 miljoner. Nu fruktar många att idyllen ska förvandlas till krigsskådeplats – på låtsas.

För att stoppa Försvarsmaktens planer bildades Skärgårdsuppropet i början av 2011. Skärgårdsuppropet motsätter sig Försvarsmaktens planer och bedriver en kampanj mot dessa.
Du kan läsa mer och skriva på Skärgårdsuppropets protestlista här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta