Krigsträning i skärgårdsidyll

Får Försvarsmakten som den vill förvandlas Göteborgs södra skärgård till ett övningsfällt för militären. (Foto: Anders Nicander)

Försvarsmakten vill öka antalet övningsdagar i Göteborgs södra skärgård – från 20 till 115 per år. Miljödomstolen tycker detta är en bra idé trots den enorma påverkan på miljö och djurliv och inte minst på det rörliga friluftslivet.
Göteborgs södra skärgård har ett nästan oöverskådligt värde för människorna i Göteborgsregionen. Unik och vacker bjuder den på fantastiska möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Fisket efter havsöring tillhör bland de bästa i Europa och varje sommarkväll guppar makrillfiskarnas båtar över de sedan urminnes tider kända makrilltillhållen.
Enligt proteströrelsen Skärgårdsuppropet vill militären använda skärgården som övningsbana och man vill kunna bjuda in främmande makt för gemensamma övningar. Man vill öka antalet skott per år från 100 000 till 1,3 miljoner. Nu fruktar många att idyllen ska förvandlas till krigsskådeplats – på låtsas.
För att stoppa Försvarsmaktens planer bildades Skärgårdsuppropet i början av 2011. Skärgårdsuppropet motsätter sig Försvarsmaktens planer och bedriver en kampanj mot dessa.
Du kan läsa mer och skriva på Skärgårdsuppropets protestlista här.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...