Kriminalteknik spårar miljömärkta fiskar

Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan.

Kriminalteknik användas även på fisk och skaldjursprodukter. Men det är inga skurkar som ska identifieras. Tvärtom. Metoden används för att bevisa att MSC miljömärkt fisk verkligen kommer från ett hållbart fiske.
– MSC: s spårbarhetsstandard är utformad för att säkerställa att icke-certifierad fisk inte blandas med MSC-certifierad fisk, eller felmärks som certifierad. Våra omfattande kontroller som genomförs via DNA-test och spårbarhet ger konsumenter och intressenter en extra försäkran att den produkt de köper är korrekt märkt, säger David Agnew, MSC:s regelchef.
Marine Stewardship Council (MSC) lät DNA-testa slumpmässigt utvalda MSC-märkta produkter. Resultatet visade att 98 procent av de 196 testade produkterna var rätt märkta – fisken stämde överens med vad som angavs på paketet.  Fyra produkter var inte korrekt märkta och dessa har MSC lämnat vidare för utredning.
Under år 2009 togs 240 stickprov på MSC-märkt fisk, inga visade sig vara felmärkta. Sedan dess har MSC vidareutvecklat sina tester. Förra året utvecklade MSC identifieringstester tillsammans med TRACE Wildlife Forensics Network för Sydafrikansk kummel, Stillahavstorsk och hoki. På tur för att DNA- testas står rödspätta och kolja.
– DNA-testerna visar på att MSC:s miljömärkning står för vetenskaplig kvalité och trovärdighet, vilket bidrar till det förtroende som konsumenterna har för vår miljömärkning, säger Minna Epps, verksamhetschef, MSC östersjökontor.
Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan av oberoende certifierare.
– Programmet som utvecklar DNA-testerna finansieras genom en kombination av ekonomiskt stöd från privata stiftelser och licensintäkter från de som använder MSC:s miljömärkning.

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...