[/caption] " /> Kriminalteknik spårar miljömärkta fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kriminalteknik spårar miljömärkta fiskar

Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan.

Kriminalteknik användas även på fisk och skaldjursprodukter. Men det är inga skurkar som ska identifieras. Tvärtom. Metoden används för att bevisa att MSC miljömärkt fisk verkligen kommer från ett hållbart fiske.
– MSC: s spårbarhetsstandard är utformad för att säkerställa att icke-certifierad fisk inte blandas med MSC-certifierad fisk, eller felmärks som certifierad. Våra omfattande kontroller som genomförs via DNA-test och spårbarhet ger konsumenter och intressenter en extra försäkran att den produkt de köper är korrekt märkt, säger David Agnew, MSC:s regelchef.
Marine Stewardship Council (MSC) lät DNA-testa slumpmässigt utvalda MSC-märkta produkter. Resultatet visade att 98 procent av de 196 testade produkterna var rätt märkta – fisken stämde överens med vad som angavs på paketet.  Fyra produkter var inte korrekt märkta och dessa har MSC lämnat vidare för utredning.

Under år 2009 togs 240 stickprov på MSC-märkt fisk, inga visade sig vara felmärkta. Sedan dess har MSC vidareutvecklat sina tester. Förra året utvecklade MSC identifieringstester tillsammans med TRACE Wildlife Forensics Network för Sydafrikansk kummel, Stillahavstorsk och hoki. På tur för att DNA- testas står rödspätta och kolja.
– DNA-testerna visar på att MSC:s miljömärkning står för vetenskaplig kvalité och trovärdighet, vilket bidrar till det förtroende som konsumenterna har för vår miljömärkning, säger Minna Epps, verksamhetschef, MSC östersjökontor.
Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan av oberoende certifierare.
– Programmet som utvecklar DNA-testerna finansieras genom en kombination av ekonomiskt stöd från privata stiftelser och licensintäkter från de som använder MSC:s miljömärkning.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta