Kris i Hanöbukten

Fisket i Hanöbukten är i kris. Det menar i alla fall ett antal yrkesfiskare som säger att det kustnära fisket är på väg att slås ut. Nu försöker myndigheterna finna orsaken.
De fiskare som fiskar kustnära i området mellan Simrishamn och Sölvesborg har under senare år uppmärksammat att fisket blivit allt sämre.
– Den fisk som finns kvar är så virusangripen att det inte är någon idé att gå ut, säger fiskaren Ola Johnsson i Kivik.
Det är det riktigt kustnära fisket som drabbats hårdast. Längre ut, på djupare vatten, verkar det finnas gott om fisk. Yrkesfiskarna har varit bekymrade över fiskflykten i flera år, men problemet blev akut under höstens ålfiske. Fångsterna blev mycket mindre än tidigare år och de ålar som fångades var ofta sjuka eller döda. Nu ser man sjukdom även på andra fiskarter.
– 50 procent av torsken är sjuk och måste kastas, öringen har försvunnit och jag har inte fått fisk på flera månader, säger Ola Johnsson till Ystads Allehanda.
Länsstyrelsens fiskeridirektör, Johan Wagnström, håller med om att situationen är bekymmersam men kan inte peka ut någon direkt orsak till problemet.
– Det handlar helt klart om dålig vattenkvalitet, men vad det beror på är inte lätt att säga. Det kan handa om föroreningar, hårda vintrar, förändrade strömmar eller något annat, säger han. Nu ska han samla en expertgrupp för att undersöka problemet.
Svenne Andersson

Fisken har försvunnit från de grunda områdena i inre Hanöbukten.

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...