Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kritik mot nytt laxavtal med Norge

Sverige och Norge har undertecknat ett nytt avtal om förvaltningen av lax och havsöring i Svinesund, Idefjorden och Enningdalsälven. Från norska sportfiskare kommer reaktioner på att avtalet är allt för generöst mot de som fiskar med nät.
Norge är på många sätt ett föregångsland när det gäller förvaltning av fiskeresurser. När man i Sverige alltjämt prioriterar den enskildes rätt att fylla frysen med nätfångad lax och havsöring värnar man i Norge den unika resursen. Det nya avtalet är visserligen en skärpning gentemot det gamla men det är långt ifrån tillräckligt. Som exempel kan nämnas att det i framtiden kommer att vara tillåtet att fiska lax med nät i tre månader. Enligt de tidigare reglerna fick man fiska i tre månader och en vecka. En löjligt liten förbättring som den svenska regeringen säger sig vara nöjd med. I övriga Norge får man under 2010 nätfiska efter lax i en månad.
Anders Nicander

Avtalet om laxfisket i gränsområdet får hård kritik av norska sportfiskare. (Foto: Martin Falklind)

Avtalet om laxfisket i gränsområdet får hård kritik av norska sportfiskare. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
28 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta