Fiskejournalen har tidigare berättat om de massiva rymningarna av odlad fisk i Ströms Vattudal. Nu vill det aktuella företaget odla ännu mera fisk i systemet. " />
Annons
Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Vissa båtar fylldes till bredden av förrymda regnbågar i Ströms Vattudal 2018. Foto: Privat
Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

Fiskejournalen har tidigare berättat om de massiva rymningarna av odlad fisk i Ströms Vattudal. Nu vill det aktuella företaget odla ännu mera fisk i systemet.

Så sent som våren 2018 rapporterade Fiskejournalen om en stor rymning av regnbågar från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Sportfiskare drog upp tonvis med fisk, och det befarades att den inhemska harren och unika Vattudalsöringen skulle ta skada.

– Det här är en jättekatastrof, dundrade fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Det har även innan dess varit negativ uppmärksamhet kring fiskodling i Ströms Vattudal. För fem år sedan påträffades exempelvis vild fisk med njursjukdomen BKD i vattendraget. Sommaren 2014 hade man ett utbrott av samma sjukdom i en odling. Det kunde dock inte fastslås att smittan kom från odlingen, även om misstankar fanns.

Fiskföretaget odlar på två lokaler i dag, Linjeviken och Postviken, och totalt handlar det om cirka 3 200 ton fisk. De har nu ansökt om att kraftigt få utöka odlingen i Postviken. Tillståndet i domstol uttrycks i foderförbrukning. I dag har företaget tillstånd för 1800 ton i foderförbrukning i Postviken, och nu vill de ha tillstånd för 3000 ton foder.

Företaget har nyligen bjudit in allmänheten till ett samrådsmöte tisdagen 29 oktober. Det bör tilläggas att företaget tidigare ansökt om att få utöka odlingen i Linjeviken, vilket de nekats.

Läs om fler nyheter från Jämtland:

Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Relaterad nyhet från din region
30 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta