Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Rymlingar från fiskodlingar har orsakat genetiska förändringar bland flera vildlaxbestånd.
Kritiskt läge för den norska vildlaxen

Det norska vildlaxbeståndet har halverats sedan 1980-talet. Nu är norska forskare orolig för att vi kan få tomma norska laxälvar i framtiden.

Sedan 80-talet har den vilda laxens beståndsstatus haft en tydlig nedåtgående trend i Norge. Det är flera faktorer som har spelat in. Dom största bovarna har direkta kopplingar till den norska odlingsindustrin, vilket i detta fall innebär förrymd odlingslax och laxlus.

Men även andra faktorer har spelat in. Forskarna nämner bland annat ingrepp på naturen genom vattenkraften, den invasiva puckellaxen samt olika sjukdomar som kan drabba laxen.

276 000 odlingslaxar på rymmen under 2019

Rapporten ”Status for norske laksebestandar i 2020” visar att det rapporterades att 276 000 laxar rymde från dom norska odlingarna under 2019. Under hösten går dom odlade lössangripna laxarna upp i vildlaxälven och leker med den vilda laxen.

Odlingslaxen tar med sig laxlus till älven och dessa löss angriper sedan den vilda laxen och öringen. Laxlusen skadar dom lokala beståndet enormt mycket.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta