Kryphål för vattenägare

Den första januari nästa år blir det förbjudet för fritidsfiskare att sälja sin fångst. Bestämmelsen kommer från EU men Fiskeriverket tycks vilja hitta ett kryphål för vattenägarna längs våra kuster.
Tanken med EU:s förslag är att allt fiske som sker för att fisken ska säljas ska betraktas som yrkesfiske. För yrkesfiske behöver man licens och den svenska fiskeflottan får inte överstiga en viss storlek. Enligt det förslag som Fiskeriverket skickade ut i fredags ska vattenägare som sålt fisk för minst 20 000 kr om året sedan 2008 kunna få tillstånd att fiska kommersiellt även i fortsättningen. Även vattenägare som inte sålt fisk för det beloppet ska kunna få tillstånd om man kan visa på att ett lika omfattande fiske försvinner.
Det sunda i EU-idén att skilja på yrkesfiske och annat fiske riskerar att försvinna om man skapar små gräddfiler för vissa grupper. Utgångspunkten måste hela tiden vara att fisket ska vara biologiskt och samhällsekonomiskt hållbart. Naturligtvis ska man kunna ha en utkomst från sitt fiske, men då är det yrkesmässigt fiske.
Förslaget är ute på remiss till den 7 december. Du läser hela förslaget HÄR.
Anders Nicander

Enligt EU ska bara yrkesfiskare få sälja fisk efter nyår. Men nu vill Fiskeriverket skapa ett kryphål för vattenägare. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...