Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kryphål för vattenägare

Den första januari nästa år blir det förbjudet för fritidsfiskare att sälja sin fångst. Bestämmelsen kommer från EU men Fiskeriverket tycks vilja hitta ett kryphål för vattenägarna längs våra kuster.
Tanken med EU:s förslag är att allt fiske som sker för att fisken ska säljas ska betraktas som yrkesfiske. För yrkesfiske behöver man licens och den svenska fiskeflottan får inte överstiga en viss storlek. Enligt det förslag som Fiskeriverket skickade ut i fredags ska vattenägare som sålt fisk för minst 20 000 kr om året sedan 2008 kunna få tillstånd att fiska kommersiellt även i fortsättningen. Även vattenägare som inte sålt fisk för det beloppet ska kunna få tillstånd om man kan visa på att ett lika omfattande fiske försvinner.
Det sunda i EU-idén att skilja på yrkesfiske och annat fiske riskerar att försvinna om man skapar små gräddfiler för vissa grupper. Utgångspunkten måste hela tiden vara att fisket ska vara biologiskt och samhällsekonomiskt hållbart. Naturligtvis ska man kunna ha en utkomst från sitt fiske, men då är det yrkesmässigt fiske.
Förslaget är ute på remiss till den 7 december. Du läser hela förslaget HÄR.
Anders Nicander

Enligt EU ska bara yrkesfiskare få sälja fisk efter nyår. Men nu vill Fiskeriverket skapa ett kryphål för vattenägare. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta