Kryphål för vattenkraften

Den norska regeringen har öppnat upp ett kryphål för kraftindustrin, genom att undanta gamla kraftverk från kraven i den nya vattenförvaltningen. Illavarslande, menar Älvräddarnas Christer Borg.
Norge är inte med i EU, men har ändå beslutat att implementera EU:s vattendirektiv i norsk lagstiftning. Men ett viktigt undantag: Lagen ska inte gälla för redan existerande vattenkraftverk. Beslutet har fått miljöorganisationer, sportfiskare, vattenkraftkommuner och älvägare att gå samman i en ovanlig, gemensam manifestation. Organisationerna anmäler den norska regeringen till ESA som är EFTA:s övervakningsorgan.
– Det är att ge den största miljöpåverkaren i norska vattendrag undantag från förpliktelserna. Vi menar att det är viktigt att den sektor som ställer till den värst miljöskadan också förpliktigas till miljöinsatser, säger miljöorganisationerna.
De klagande riktar främst in sig på att kraftverken slipper göra något åt saker som minimitappning och för låga sommarvattenstånd.
Norges försök att tunna ut EU:s vattendirektiv hade inte fungerat om landet varit med i EU, men risken är ändå att svenska kraftföretag försöker överföra initiativet till Sverige.
– Norges försök att manipulera EU:s vattendirektiv är ett skämt, menar Christer Borg, Älvräddarna. Det är helt utan vetenskaplig grund och sådana undantag skulle inte kunna genomföras i en medlemsstat i EU. Tyvärr lär våra bakåtsträvande vattenkraftsföretag se detta som en modell även för Sverige. Med tanke på vissa tjänstemän inom svensk vattenförvaltning som hellre kliar kraftbolagens ryggar än ser till miljön, finns det en liten risk för att detta kan få fotfäste även i Sverige.
Svenne Andersson

De norska miljöorganisationeran skjuter in sig på den stora skada som vållas av för låg vattenföring och minimitappning. (Foto: NJFF)


Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...