Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin
Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin[/caption]Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer. " /> Kultur- och naturvärden går hand i hand | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kultur- och naturvärden går hand i hand

Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin


Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin

Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer.
Att det är i de allra flesta fall är fullt möjligt att återskapa fiskvandringsvägar utan att rasera kulturmiljöer, det är både Sportfiskarna, Älvräddarna och andra miljöorganisationer övertygade om. Istället leder inte sällan ett återställande av vandringsvägen till att man kan lyfta fram det ursprungliga kulturminnesmärket.
– Restaurering av vattenmiljöer och bevarande av kulturmiljö är fullt möjligt, bara man är beredd att föra en öppen dialog, säger Lars Vallin projektledare på Sportfiskarna i Visby.

Vill slippa ta miljöansvar?

Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen menar att argumentationen om hotet mot kulturmiljöer är ett led i kraftbolagens ovilja att ta sitt miljöansvar.
– Först påstod kraftindustrin att Sverige skulle bli utan el om kraftbolagen blev tvungna att åtgärda vandringshindren. När inte den argumentationen höll, började de sin kampanj om vikten av grön el och lät antyda att alla som ville åtgärda vandringshinder också ville gå tillbaka till kol och olja. Nu har kraftbolagen plötsligt blivit kulturmiljöernas värnare och de som är för fria vandringvägar vill förstöra vårt kulturarv.
– Varför kan kraftindustrin inte bara lägga pengarna på att åtgärda vandringshindren, stället för att lägga dem på lobbykampanjer, undrar Martin Falklind.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta