Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin
Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin[/caption]Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer. " /> Kultur- och naturvärden går hand i hand | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kultur- och naturvärden går hand i hand

Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin


Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin

Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer.
Att det är i de allra flesta fall är fullt möjligt att återskapa fiskvandringsvägar utan att rasera kulturmiljöer, det är både Sportfiskarna, Älvräddarna och andra miljöorganisationer övertygade om. Istället leder inte sällan ett återställande av vandringsvägen till att man kan lyfta fram det ursprungliga kulturminnesmärket.
– Restaurering av vattenmiljöer och bevarande av kulturmiljö är fullt möjligt, bara man är beredd att föra en öppen dialog, säger Lars Vallin projektledare på Sportfiskarna i Visby.

Vill slippa ta miljöansvar?

Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen menar att argumentationen om hotet mot kulturmiljöer är ett led i kraftbolagens ovilja att ta sitt miljöansvar.
– Först påstod kraftindustrin att Sverige skulle bli utan el om kraftbolagen blev tvungna att åtgärda vandringshindren. När inte den argumentationen höll, började de sin kampanj om vikten av grön el och lät antyda att alla som ville åtgärda vandringshinder också ville gå tillbaka till kol och olja. Nu har kraftbolagen plötsligt blivit kulturmiljöernas värnare och de som är för fria vandringvägar vill förstöra vårt kulturarv.
– Varför kan kraftindustrin inte bara lägga pengarna på att åtgärda vandringshindren, stället för att lägga dem på lobbykampanjer, undrar Martin Falklind.

Relaterad nyhet från din region
48 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta