Kultur- och naturvärden går hand i hand

Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin

Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin
Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer.
Att det är i de allra flesta fall är fullt möjligt att återskapa fiskvandringsvägar utan att rasera kulturmiljöer, det är både Sportfiskarna, Älvräddarna och andra miljöorganisationer övertygade om. Istället leder inte sällan ett återställande av vandringsvägen till att man kan lyfta fram det ursprungliga kulturminnesmärket.
– Restaurering av vattenmiljöer och bevarande av kulturmiljö är fullt möjligt, bara man är beredd att föra en öppen dialog, säger Lars Vallin projektledare på Sportfiskarna i Visby.

Vill slippa ta miljöansvar?

Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen menar att argumentationen om hotet mot kulturmiljöer är ett led i kraftbolagens ovilja att ta sitt miljöansvar.
– Först påstod kraftindustrin att Sverige skulle bli utan el om kraftbolagen blev tvungna att åtgärda vandringshindren. När inte den argumentationen höll, började de sin kampanj om vikten av grön el och lät antyda att alla som ville åtgärda vandringshinder också ville gå tillbaka till kol och olja. Nu har kraftbolagen plötsligt blivit kulturmiljöernas värnare och de som är för fria vandringvägar vill förstöra vårt kulturarv.
– Varför kan kraftindustrin inte bara lägga pengarna på att åtgärda vandringshindren, stället för att lägga dem på lobbykampanjer, undrar Martin Falklind.

Publicerad: 19 March 2015
Av: Fiskejournalen