Kultur- och naturvärden går hand i hand

Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån. Foto: Lars Vallin


Det finns många bra exempel på restaureringar som gynnar både miljön och kulturvärden. Här från Anerån.
Foto: Lars Vallin

Stora delar av vattenkraftsindustrin är oroliga för lagändringar som kan tvinga dem att ta ett miljöansvar. Det är bakgrunden till den senaste debatten om att en miljöanpassning av kraftverken hotar våra kulturmiljöer.
Att det är i de allra flesta fall är fullt möjligt att återskapa fiskvandringsvägar utan att rasera kulturmiljöer, det är både Sportfiskarna, Älvräddarna och andra miljöorganisationer övertygade om. Istället leder inte sällan ett återställande av vandringsvägen till att man kan lyfta fram det ursprungliga kulturminnesmärket.
– Restaurering av vattenmiljöer och bevarande av kulturmiljö är fullt möjligt, bara man är beredd att föra en öppen dialog, säger Lars Vallin projektledare på Sportfiskarna i Visby.

Vill slippa ta miljöansvar?

Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen menar att argumentationen om hotet mot kulturmiljöer är ett led i kraftbolagens ovilja att ta sitt miljöansvar.
– Först påstod kraftindustrin att Sverige skulle bli utan el om kraftbolagen blev tvungna att åtgärda vandringshindren. När inte den argumentationen höll, började de sin kampanj om vikten av grön el och lät antyda att alla som ville åtgärda vandringshinder också ville gå tillbaka till kol och olja. Nu har kraftbolagen plötsligt blivit kulturmiljöernas värnare och de som är för fria vandringvägar vill förstöra vårt kulturarv.
– Varför kan kraftindustrin inte bara lägga pengarna på att åtgärda vandringshindren, stället för att lägga dem på lobbykampanjer, undrar Martin Falklind.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...