Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind) Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind)[/caption] " /> Kungen initiativtagare till hållbart fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kungen initiativtagare till hållbart fiske
Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind)

Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind)

Igår deltog Kung Carl XVI Gustaf på ett fiskeseminarium i Hemavan. Syftet var att diskutera utvecklingen av fiskevård, fiskeförvaltning, ett hållbart fiske och turism i Västerbottens fjällvärld. Initiativet kommer från Kungen och med på seminariet var bland andra representanter från Sorsele och Storumans kommuner, fiskeenheten på länsstyrelsen och lokala entreprenörer.
2011 startade ett grundläggande projekt och inventering av vattnen runt Forsavan vid Tärnaån i Västerbotten. Initiativtagare var Kungen tillsammans med Sorsele och Storumans kommuner. En biologisk inventering påbörjades och har snart pågått i fyra år. Genom elfiske, dykinventering och andra provtagningar undersöks bland annat vattenkvalitet, insektsliv och fiskbestånd. Syftet är att bevara och utveckla fiskresursen på ett hållbart sätt i Tärnasjöns vattensystem.

På seminariet presenterade fiskerikonsultent Magnus Bidner hur forskningsprojektet framskrider och vad nästa steg är för att förbättra fisket. Andra viktiga frågor som diskuterades var hur olika fiskeregler påverkar fiskbestånden samt hur man har lyckats med förvaltning och fisketurism, både i andra länder och i Västerbotten.
– Dagens möte har varit mycket intressant. Forskningsprojektet är långsiktigt och frågorna om ett hållbart fiske och sportfisketurism är inte bara aktuella här i Västerbotten utan även applicerbara i hela Sverige. Med en riktig förvaltning är det möjligt att både öka tillgången på fisk och skapa nya arbetstillfällen, säger Kung Carl XVI Gustaf.
Kungen är själv sportfiskare och har en fiskestuga i Forsavan. Fiskestugan byggdes 1931 av Gustav VI Adolf som tillbringade flera veckor där varje sommar. Ända sedan 1929 har man bokfört alla fiskar som fångats vid stugan, data som används i den utvärdering som forskningsprojektet nu bedriver.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta