Kungen initiativtagare till hållbart fiske

Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind)

Kungen elfiskar tillsammans med fiskerikonsulent Magnus Bidner. Elfiskeprovtagning görs för att beräkna tätheten och produktionen av öringungar samt för att bedöma fiskungarnas kondition. (Foto: Martin Falklind)

Igår deltog Kung Carl XVI Gustaf på ett fiskeseminarium i Hemavan. Syftet var att diskutera utvecklingen av fiskevård, fiskeförvaltning, ett hållbart fiske och turism i Västerbottens fjällvärld. Initiativet kommer från Kungen och med på seminariet var bland andra representanter från Sorsele och Storumans kommuner, fiskeenheten på länsstyrelsen och lokala entreprenörer.
2011 startade ett grundläggande projekt och inventering av vattnen runt Forsavan vid Tärnaån i Västerbotten. Initiativtagare var Kungen tillsammans med Sorsele och Storumans kommuner. En biologisk inventering påbörjades och har snart pågått i fyra år. Genom elfiske, dykinventering och andra provtagningar undersöks bland annat vattenkvalitet, insektsliv och fiskbestånd. Syftet är att bevara och utveckla fiskresursen på ett hållbart sätt i Tärnasjöns vattensystem.
På seminariet presenterade fiskerikonsultent Magnus Bidner hur forskningsprojektet framskrider och vad nästa steg är för att förbättra fisket. Andra viktiga frågor som diskuterades var hur olika fiskeregler påverkar fiskbestånden samt hur man har lyckats med förvaltning och fisketurism, både i andra länder och i Västerbotten.
– Dagens möte har varit mycket intressant. Forskningsprojektet är långsiktigt och frågorna om ett hållbart fiske och sportfisketurism är inte bara aktuella här i Västerbotten utan även applicerbara i hela Sverige. Med en riktig förvaltning är det möjligt att både öka tillgången på fisk och skapa nya arbetstillfällen, säger Kung Carl XVI Gustaf.
Kungen är själv sportfiskare och har en fiskestuga i Forsavan. Fiskestugan byggdes 1931 av Gustav VI Adolf som tillbringade flera veckor där varje sommar. Ända sedan 1929 har man bokfört alla fiskar som fångats vid stugan, data som används i den utvärdering som forskningsprojektet nu bedriver.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...