Kungen lyfter fram hållbart fiske

HM Konungen besökte under onsdagen Havs- och vattenmyndigheten och svarade bland annat på frågor om sportfiske, Östersjön och fiskodlingar från medier. (Foto: Katherine Singer)

HM Konungen besökte under onsdagen Havs- och vattenmyndigheten, HaV.  Kungen fick bland annat en presentation av hur de svenska laxstammarna mår och HaV:s arbete med att förbereda en ny svensk havsplanering. 
Kungen fick en genomgång av myndighetens tre fokusområden; biologisk mångfald i rinnande vatten, övergödningen av Östersjön och hållbart fiske.
Efteråt svarade kungen på pressens frågor, bland annat varför han själv uttryckt en önskan om att besöka HaV.
– Ett hållbart fiske är viktigt och frågan blir mer och mer aktuell. Det finns flera utmaningar som rör miljön i våra hav och sjöar, både sådana som vi i dag känner till och sådana som kan tillkomma, svarade kungen.
Kungen har länge varit intresserad av sportfiske och fick även frågan om hur han tror att detta kan utvecklas:
– Sportfisket går att utveckla i Sverige och rätt skött tror jag att det kan bli en stor turistnäring, ungefär som det blivit i Skottland.
På eftermiddagen hölls två seminarium på temat ”Utmaningar i laxförvaltningen” och ”En ny fysisk planering av havsområdena”.
Läs mer på www.havochvatten.se

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...