[/caption]När svenska kungen åker på semester, blir det gärna en fiskedestination. Denna gång var det Loops camp vid den fiskrika sjön Jurassic lake i Patagonien som var målet. " /> Kungen på fiskeresa till Patagonien | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kungen på fiskeresa till Patagonien

Christer Sjöberg hälsar kungen välkommen till Jurassic lake i Patagonien.

När svenska kungen åker på semester, blir det gärna en fiskedestination. Denna gång var det Loops camp vid den fiskrika sjön Jurassic lake i Patagonien som var målet.
Efter en lång flygning till Calafate i Patagoninen förra veckan, återstod tio timmars skumpande i en terrängbil innan Carl XVI Gustaf äntligen kunde rigga sitt flugspö.
– Det är en tuff resa som gör den bäste mör, men kungen var vid god vigör när han anlände, berättar campmanager Christer Sjöberg.
Personbästa på regnbåge
Det var en glad kung som lämnade campen några dagar senare. Kungen fick många stora fiskar och avslutade med att dra en blank åttakilos regnbåge, ett personligt rekord med marginal.
– Jag är helnöjd, berättar kungen för Fiskejournalen.
– Om jag ska vara ärlig, så oroade jag mig för hur det skulle gå med kastandet i den starka vinden. Vissa dagar blåste det över 25 meter per sekund. Men det gick faktiskt riktigt bra och efter det här, känns några sekundmeter hemma i Tärnafjällen som ingenting, säger kungen.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta