Kungliga Ingenjörsvetenskaps- akademin sponsras av Svensk Energi

"Att minska vattenkraften drabbar miljön...", säger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
”Att minska vattenkraften drabbar miljön…”, säger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) stöds ekonomiskt av Svensk Energi och kraftföretaget Eon. Dessutom sitter merparten av de som skrev deras remissvar om nya regler för vattenkraften i styrelser med kraftbolagsanknytning.
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin skriver på sin hemsida att de är en ”oberoende arena för kunskapsutbyte”. Det låter betryggande och alltså bör deras uttalanden vara neutrala ur forsknings- och vetenskapsperspektiv. Efter att ha synat akademin kan Fiskejournalen konstatera att så inte är fallet.

Sponsrade av svensk Energi
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin stöds ekonomiskt av medlemsföretagen och bland dessa hittar vi Svensk Energi (som i sig är en intresseorganisation för hela Sveriges kraftproducenter) och det tyska kraftföretaget Eon (som dessutom är medlem i Svensk Energi).
I Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins Näringslivsråd sitter bland annat Vattenfall, Göteborgs Energi och Svenska Kraftnät (som är ett statligt affärsverk med ansvar för elnätet i Sverige).
När man förstår dessa samband är det också enklare att förstår varför remissvaret på delbetänkandet om nya regler för vattenkraften närmast är en kopia på Svensk Energis pressmeddelande strax före jul. Båda organisationerna påstår att ”stora delar av svensk vattenkraft hotas” om de nya reglerna blir lag, och båda organisationerna beskriver vattenkraftens betydelse för energiproduktion och effektreglering på ett direkt felaktigt sätt.
– En vetenskapsakademi som inte förstår att 1900 svenska vattenkraft inte har någon som helst betydelse för regleringen av elnätet förlorar direkt i trovärdighet, anser Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Att dessutom försöka skrämma politiker och valmanskår att priserna kommer att höjas och tillväxten minska på grund av fiskvägar och minimitappningar i kraftverken gör att deras remissvar sjunker som en gråsten till botten i argumentationsträsket, fortsätter Christer.

Tydliga kopplingar till energibranschen
Lennart Fredenberg, Bo Normark, Lennart Billfalk och Christer Sjölin samt av Jan Nordling är personerna från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin som skrivit remissvaret – och de sitter i styrelser som Sydkraft Elnät Aktiebolag, Västbo Kraftförsäljning AB, Vattenfall Support Aktiebolag, Arise Elnät AB, Stora Kopparnät AB samt Sustainable Energy Angels AB, alla med starka kopplingar till energibranschen.
Fiskejournalen funderar: Hela klimatpolitiken, såväl Sveriges som EU:s, baserar sig på klimatvetenskap och de senaste rönen inom den forskningen. Förnybar energiproduktion för klimatets skull är något som kraftbolagen aldrig missar att poängtera hur duktiga de är inom.
Trots det säger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin ”att konsekvenser av nya miljökrav ska värderas oberoende av eventuella effekter av framtida klimatförändringar”, (reds.markering). Man menar alltså att vi ska bygga förnybar energiproduktion för att klimatet förändras, men vi ska inte ta med nederbördsökningarna i ekvationen, något som faktiskt kompenserar fiskvägar och minimitappningar fullt ut?
Hur tänkte denna ”vetenskapsakademi” då? Tänker de snarare som kraftbolag tänker? Vi kan konstatera att deras oberoende bör ifrågasättas…
Vi söker nu Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin för en kommentar – håll ögonen öppna här på www.fiskejournalen.se.
Här kan du läsa tidigare notiser i ämnet och här hittar du förteckningen på medlemsföretagen.
Morgan Fihn

Var med och påverka!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Publicerad: 11 January 2014
Av: Morgan Fihn