Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kungsfenan 2011 utsedd

Keith Sainsbury och Tony Smith från Australien kan glädjas åt utmärkelsen Kungsfenan -Hållbart fiske.

Två fiskeriforskare som förenklar för konsumenterna att göra medvetna val och en baskisk stjärnkock i fjärde generationen. De är årets pristagare av Kungsfenan The Swedish Seafood Award.
Pristagarna tillkännagavs i dag i Stockholm i anslutning till ett seminarium om hållbart fiske. Närvarande var EU:s fiskerikommissionär Maria Damanaki och de tre fiskeriministrarna i Danmark, Norge och Sverige – Mette Gjerskov, Lisbeth Berg-Hansen och Eskil Erlandsson.
Kungsfenan i Hållbart fiske tilldelas Keith J Sainsbury och Tony Smith, Australien.
– De har bidragit till att få infört ett ekosystemperspektiv på fiskeriförvaltningen, bättre tillgång på forskningsdata om havets resurser, större förståelse för marina eko-system, bättre politiska styrverktyg och ett folkligt intresse för hållbart fiske, säger Poul Degnbol, jurymedlem i Kungsfenan.

Prissumman på sammanlagt 430 000 kronor delas ut under prisceremonin som kommer att äga rum vid European Maritime Days, ett EU-evenemang som nästa år arrangeras i Göteborg den 20-22 maj.
Här kan du läsa mer om havsmiljö.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta