Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Kustfiskbestånden utrotade

I en ny rapport från Fiskeriverket slås det fast att återhämtingen av kustfiskbestånden dröjer. Beståndehn har kollapsat eller utrotats. De åtgärder som hittills har införts för att få fisken att komma tillbaka har inte varit tillräckliga.
Fiskeriverkets forskare har tittat på hur kustfiskbestånden utvecklats under tiden 2004 till 2009. Trots utflyttad trålgräns och andra inskränkningar i det kommersiella fisket har fisken inte kommit tillbaka. Kusten fungerar numera som barnkammare. Ungfisk som härstammar från Nordsjön tillbringar sina första tre år vid kusten innan den vandrar ut.
Likväl ser man att det minskade trycket från yrkesfisket gett en bättre överlevnad av ungfisk, vilket på sikt ger ett bättre fiske ute i Nordsjön. Man konstaterar att trålningen minskat men inte upphört i i de fredade område. Om trålspåren man ser på bottnarna kommer från trålning som fått dispens för att fiska i trålskyddade områden(!) eller om det är tjuvfiske vet man inte.

När det gäller hur vi ska få tillbaka fisken presenterar man frågor och inte svar, men skriver att ett sätt att påskynda kustfiskbeståndens återhämtning är att hjälpa naturen på vägen genom, vad man kallar, återetableringsförsök.
Som ett litet svagt brinnande ljus kan vi notera att det tycks förekomma något mer fisk i år. Tomma vrak har åter börjat ge fisk och det finns lite, lite torsk i fjordarna igen. Om detta är en tillfällighet är det ingen som vet, men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan.
Anders Nicander

Kustfiskbestånden har utrotats av ett alldeles för intensivt kommersiellt fiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta