Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Kustfiskbestånden utrotade

I en ny rapport från Fiskeriverket slås det fast att återhämtingen av kustfiskbestånden dröjer. Beståndehn har kollapsat eller utrotats. De åtgärder som hittills har införts för att få fisken att komma tillbaka har inte varit tillräckliga.
Fiskeriverkets forskare har tittat på hur kustfiskbestånden utvecklats under tiden 2004 till 2009. Trots utflyttad trålgräns och andra inskränkningar i det kommersiella fisket har fisken inte kommit tillbaka. Kusten fungerar numera som barnkammare. Ungfisk som härstammar från Nordsjön tillbringar sina första tre år vid kusten innan den vandrar ut.
Likväl ser man att det minskade trycket från yrkesfisket gett en bättre överlevnad av ungfisk, vilket på sikt ger ett bättre fiske ute i Nordsjön. Man konstaterar att trålningen minskat men inte upphört i i de fredade område. Om trålspåren man ser på bottnarna kommer från trålning som fått dispens för att fiska i trålskyddade områden(!) eller om det är tjuvfiske vet man inte.

När det gäller hur vi ska få tillbaka fisken presenterar man frågor och inte svar, men skriver att ett sätt att påskynda kustfiskbeståndens återhämtning är att hjälpa naturen på vägen genom, vad man kallar, återetableringsförsök.
Som ett litet svagt brinnande ljus kan vi notera att det tycks förekomma något mer fisk i år. Tomma vrak har åter börjat ge fisk och det finns lite, lite torsk i fjordarna igen. Om detta är en tillfällighet är det ingen som vet, men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan.
Anders Nicander

Kustfiskbestånden har utrotats av ett alldeles för intensivt kommersiellt fiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta