Tillväxten för sportfisket finns i kvinnorna och den yngre generationen. Men för att kunna ta del av den tillväxten krävs en produktutveckling, det hävdar Sanne Sörensen och Suzanne von Köhler från Mörrum. " /> Kvinnor fiskar vackrare! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kvinnor fiskar vackrare!

sanne_suzanne
Tillväxten för sportfisket finns i kvinnorna och den yngre generationen. Men för att kunna ta del av den tillväxten krävs en produktutveckling, det hävdar Sanne Sörensen och Suzanne von Köhler från Mörrum.
Med sitt nystartade projekt ”Kvinnor fiskar vackrare” vill de väcka debatt och öppna ögonen för den stora utvecklingspotential som sportfisket har. De har båda en bakgrund inom affärsutveckling och ser därmed sportfisket med lite andra ögon än den traditionella sportfiskeentreprenören.
– Här i Mörrum är sportfisket en av våra viktigaste råvaror. Då gäller det att utveckla och förädla produkten samt skapa biprodukter i spåren av sportfisket, säger Sanne Sörensson.
Denna möjlighet ökar dramatiskt i samma ögonblick som man vidgar målgruppen utanför den traditionella sportfiskaren, menar de.

– Många tjejer spenderar gärna pengar på ett spa-besök efter fisket, eller kanske vill titta in hos den lokala konsthantverkaren. Även den unga generationen har andra konsumtionsmönster. Väldigt många vill fiska i lagom dos, men sportfiskemarknaden av idag utgår från att gästen bara vill fiska. säger Suzanne von Köhler.
Därmed växer inte branschen som den skulle kunna göra, utan man fastnar lätt med den målgrupp man redan känner till. Med fler kvinnor i branschen, skulle man få ett vidgat tänk och fler affärsidéer skulle se dagens ljus, menar Suzanne och Sanne.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta