Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen är vintern här – men se upp på isarna. Foto: Carlos Santos
Kylan är här – så gör du om olyckan är framme

Den senaste veckan har kylan tagit ett grepp om landet, åtminstone de norra delarna där det på vissa håll varit 25 minusgrader. Det innebär att många isar äntligen lägger, men det tåls att gå igenom säkerheten innan du ger dig ut på isfiske.

Oavsett var du fiskar under vintern kan vattnet vara så kallt att din kropp försätts i kölchock om du ramlar i. Då blir andningen svår att kontrollera, vilket ökar risken för att vatten sväljs.
Här nedan kommer Sjöräddningssällskapets film om köldchock – och hur du hanterar den. Och tänk även på att snön kan ha en isolerande effekt, vilket kan innebära att det inte ligger någon stabil is under snötäcket.

 

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta