Av Sveriges cirka 1500 dammar bedöms 25 vara så stora att ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser. Av Sveriges cirka 1500 dammar bedöms 25 vara så stora att ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser.[/caption] " /> Läckage i kraftverksdammar oroar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Läckage i kraftverksdammar oroar
Av Sveriges cirka 1500 dammar bedöms 25 vara så stora att ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser.

Av Sveriges cirka 1500 dammar bedöms 25 vara så stora att ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser.

När de flesta av Sveriges kraftverksdammar byggdes, för cirka 50 år sedan, visste man inte hur man skulle få de väldiga vallarna av sten och grus att hålla tätt i hundratals år. Man underskattade dessutom mängden vatten vid extrema flöden. I dag läcker ett flertal av landets största dammar – ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser för en hel älvdal.
Enligt Sveriges Radio är de flesta av Sveriges stora dammar är inte byggda i betong, utan är så kallade stenfyllnadsdammar byggda av sten- och grusmaterial. 25 av dessa är så stora att ett dammbrott skulle medföra förödande konsekvenser för en hel älvdal. Bland dessa dammar finns Suorva i Lule älv, Svegssjön i Ljusnan och Trängslet i Österdalälven. En av de dammar som läcker i dag är Seitevare-dammen i Lilla Lule älv, som också är bland Sveriges högsta och största dammar.
Claes-Olof Brandesten är dammsäkerhetschef på Vattenfall, ägaren av alla kraftverk och dammar i Luleälvarna.
– Vi undersöker nu vilka åtgärder som behöver göras på Seitevare, säger han i programmet Vetenskapsradion Sveriges Radio.
Ett annat problem med många av de stora dammarna är oförmågan att släppa ut vatten som inte får plats i dammen.
Lyssna på radioinslaget här nedan. (20minuter)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta