Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Läcker id från Läckeby

Småländska Läckebyån har än en gång släppt ifrån sig en riktigt maffig id. Den drog vågen till 2960 gram och lycklige fångstmannen heter Pelle Bolmgren.
Det kom ett mejl till Fiskejournalen, avsänt av en lycklig idfiskare. Pelle berättar att han förra fredagen drog ner till Läckebyån för att försöka fiska lite id. Vid stenbron träffade han på kändisfiskarna Dan Dellerfjord och Mona Widén och efter en stunds fiskesnack gick Pelle för att sjösätta sitt flötmete.
”Det tog cirka fem minuter, så att iden på kroken. Efter en halvdramatisk drillning kunde jag landa den, men då kom nästa bekymmer…kameran låg i bilen. Jag fick hålla iden i håven, medan Dan Dellerfjord kom till undsättning med fotografering och vägning”, skriver Pelle.
Iden var 58 centimeter lång och vägde 2960 gram.
Svenne Andersson

Pelle Bolmgren blev både glad och överraskad av den fina iden i Läckebyån. (Foto: Dan Dellerfjord)

Pelle Bolmgren blev både glad och överraskad av den fina iden i Läckebyån. (Foto: Dan Dellerfjord)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta