Det går inte att ta miste på entusiasmen och förhoppningarna inför årets upplaga av Lapland Pike. Under denna vecka samlas över hundra gäddfiskare i Dorotea för att mäta sina krafter mot varandra. " />
Annons
Laddat för Lapland Pike – 120 gör upp om mästartiteln | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fisket av gädda bör minska inom flera områden, konstateras det i en färsk rapport. Foto: Anders Lundin
Laddat för Lapland Pike – 120 gör upp om mästartiteln

Det går inte att ta miste på entusiasmen och förhoppningarna inför årets upplaga av Lapland Pike. Under denna vecka samlas över hundra gäddfiskare i Dorotea för att mäta sina krafter mot varandra.

Flera orter i Norrland håller på att etablera sig som självklara destinationer för gäddfiske, och Dorotea i Västerbotten ligger på alla sätt i framkant. Samhället formligen invaderas av gäddfiskare denna vecka, med helgens prestigefyllda Lapland Pike som crescendo. Tävlingen är en del av ett Leader Lappland 2020 med Lycksele kommun som projektägare. Målet med projektet är att främja gäddfisketurism i Lappland, och utan tvekan kan det konstateras att de är på rätt väg.

Inför årets upplaga är hela 58 lag anmälda, vilket innebär att det kommer att vara 120 gäddfiskare som står på startlinjen. Av dessa är dessutom 21 utländska lag, vilket onekligen gör att arrangemanget får en internationell klang. Ett utländskt mediateam kommer att filma för Fishing & Hunting TV, som har en räckvidd på 20 000 europeiska sportfiskare, meddelar arrangörerna för Lapland Pike.

Själva tävlingsplatsen är Bellvikssjön i Dorotea, och det hela inleds med två träningsdagar under torsdag och fredag. Följ det spännande arrangemanget på deras hemsida.

Du har väl inte missat denna gäddfångst?

Tre gäddor på ett kast

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sparbanksstiftelsens Hanna Wallgren lämna över checken på 88 000 kronor till trollinglegendaren Sten-Gunnar Steénson från Götene SFK. Foto: Privat
Välkommet jubel vid Vänern – färska pengar till mer fisk

Vänernlaxen är en angelägenhet för många, och när det krisar i kassan så dyker det upp välkomna krafter. Sparbanksstiftelsen har nämligen säkrat årets smoltutsättning i Vänern med ett ekonomiskt stöd.

Utöver intäkter från trollingtävlingar så samlar trollingklubbar in pengar på flera sätt till smoltutsättningar i Vänern, exempelvis säljs det flaggor, dekaler och anordnas ”onlinetävlingar”. Kinnekulleträffen ställdes in i april med anledning av Covid-19, och de hade ett budgeterat överskott på runt 120 000 kronor. Det fanns därmed en oro för att årets smoltutsättning genom Laxfond Vänern skulle drabbas, eftersom en del av överskottet skulle gå dit.

Nu kommer dock beskedet att Sparbanksstiftelsen Skaraborgs satsning Sparbanksstödet säkrar upp kommande utsättning av smolt i Kinneviken. Detta efter att stiftelsen beviljat Kinnekulleträffens ansökan om 88 000 kronor.
– Vi i arrangörsstaben är mycket tacksamma för att Sparbanksstiftelsen ville stötta oss! Det är ett bra betyg på att Sparbanksstiftelsen ser att Götene SFK/Kinnekulleträffens smoltutsättningar inneburit ett bättre fiske i närområdet och att detta ökar Hällekis attraktionskraft på trollingfiskarna! Sedan hoppas vi att andra trollingtävlingsarrangörer som fått ställa in 2020 kollar upp om det finns liknande möjligheter även för dem, det finns lokala Sparbanksstiftelser runt om Vänern, uppmanar en nöjd Fredrik Andersson i Götene SFK.

Du kanske även gillar detta