" /> Lådvis av pigghaj såldes i Göteborg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Värdig hantering av en fredad art? Foto: Ingemar Alenäs
Lådvis av pigghaj såldes i Göteborg

Pigghajen klassas som akut hotad och får varken fiskas eller landas i Sverige. Ändå såldes 20 lådor under morgonens fiskauktion i Göteborg.

3437 kronor. Det är dagens marknadspris för 20 lådor pigghaj, en art som sedan 2010 är klassad som akut hotad i Sverige.
Den nationella fredningen innebär att fiske efter pigghaj är förbjudet och att inga bifångster får landas i svenska hamnar.
Men säljas får den och köpviljan finns. Här har vi konsumenter förstås en stor makt, som inte minst kan utövas när vi besöker restauranger.

En som i många år har kämpat mot att norskfångad pigghaj får säljas i Sverige är ekologikonsulten Ingemar Alenäs.

”Den svenska försäljningen av pigghaj är en stor skam”

– Att man i Sverige auktionerar ut en akut hotad art borde inte vara värdigt vår syn på etik och naturvård. De fiskar som fångas så här års är ofta gravida honor som är nära att föda. Den svenska försäljningen av pigghaj är en stor skam och jag önskar att myndigheterna tog ett större ansvar, säger han.

Läs mer om dagens försäljning här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta