[/caption] " /> Lag om flytvästar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lag om flytvästar

Enligt Svenska livräddningssällskapet slarvas det mycket med säkerhetsen på hav och sjö. Nu vill de se en lag om flytvästar.

Fiskejournalen har den senaste veckan rapporterat om det ökade antalet drunkningsolyckor bland sportfiskare. Svenska livräddningssällskapet vill att användandet av flytväst ska lagstiftas – något som svenskar ser positivt på.
Enligt Svenska livräddningssällskapets undersökning, genomförd på 1 500 personer mellan 19-70 i år boendes i Sverige, vill svenska folket se en lag om flytvästar. 85 procent av de tillfrågade vill se en lag som kräver flytväst för barn och 60 procent en lag om flytvästar för vuxna.
År 2011 omkom 95 personer genom drunkning i Sverige. 40 av dessa olyckor var fritidsbåtolyckor, alltså olyckor som har skett i samband båtar och sportfiske på sjöar eller hav. Det är den enda olyckstyp som ökat sedan 2008 och den kraftigaste ökningen har skett mellan 2010 och 2011 – då ökade antalet drunkningar genom fritidsbåtolyckor med 38 procent.

Svenska livräddningssällskapet har som en del i Sjösäkerhetsrådet, sedan några år tillbaka fastslagit att ökat flytvästanvändande är en av de tre viktigaste punkterna för att minska antalet fritidsbåtolyckor. De bedömer att minst åtta av tio som omkommit i fritidsbåtsolyckor skulle ha överlevt om de använt flytväst.
Läs tidigare notiser om sjösäkerhet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta