Lågt vatten hotar laxlek i Mörrumsån

Hur kommer det låga vattnet påverka den känsliga ekologin i Mörrumsån? Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Låga grundvattennivåer och torka bidrar till att Mörrumsån lider brist på vatten. Ett lägre vattenflöde har inte uppmätts sedan mätningarna startade och laxens lek kan vara hotad.

Våren har varit regnfattig och Mörrumsån bir allt mindre i takt med att strandkanterna torrläggs. Situationen är unik och konsekvenserna därför svåra att förutse.
– Vi är bekymrade över bristen på vatten. Vi vet inte hur laxen kommer att reagera när den snart ska starta lekvandringen upp i ån, säger Ola Söderdal på Sveaskog i en intervju med SR.

Mätningarna i Mörrumsån inleddes 1941 och har aldrig visat på lägre flöden än nu. Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Vattenbristen i området är utbredd och har även drabbat åns källflöden. Den reglerade sjön Åsnen kan därför inte återställa ett normala flöde.

– Skulle vi öka släppet till motsvarande en normal vårflod tömmer vi i princip Åsnen och torrlägger stora strandområden i sjön. Det vore som att dra ut proppen ur ett badkar, säger Jan Grosen, funktionschef för vattenvården på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

För att undvika liknande situationer i framtiden finns det åtgärder att vidta.
– Det stärker behovet av ett fortsatt arbete med biotopförbättringar och återställning för att på så sätt öka vattenhushållningen, konstaterar Ola Söderdahl.

Läs mer i SR:s reportage här.

Hans Hällman

Publicerad: 05 May 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: