Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Läkemedel i Fyrisån

En del av besökarna av Uppsala Reggae-festival lämnade spår efter sig i Fyrisåns vatten. Personerna på bilden är inte kopplade till notisens innehåll. (Foto: Jack Newton)

Runt om i Sverige arrangeras många festivaler och andra utomhusaktiviteter varje år. Ligger aktiviteterna nära ett vattendrag eller en sjö finns det risk för att vattnet blir förorenat med läkemedelsrester. Detta konstaterar forskare vid SLU och Åbo Akademi.
I samband med en reggae-festival som anordnades vid Fyrisån fann forskarna upp till 188 gånger större transport av läkemedelsrester. Det var framförallt läkemedel som kan köpas receptfritt på apotek eller i butik och som motverkar huvudvärk. Den största, explosionsartade ökningen inträffade dock bara när festivalerna sammanföll med regn.
Förklaringen till att en festival kan leda till drastiska ökningar av läkemedelsrester i naturligt vatten under vissa väderförhållanden var överraskande, enligt forskarna.
– Många av de ca 10 000 festivalbesökarna kissade på gräsmattan istället för att använda toaletterna, säger Gesa Weyhenmeyer vid SLU.

När det började regna spolades urinen från gräsmattan ner i Fyrisån, och läkemedelsresterna hamnade då aldrig i reningsverket för att brytas ned. Ett läkemedel, carbamazepine, upptäcktes till och med i så höga halter att det kan anses som potentiell fara för organismer.
– Studien visar hur viktigt det är att placera sådana festivaler på rätt ställen och att informera deltagarna om riskerna för miljön, säger hon.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta