Laken på tillbakagång

En lake på fem kilo kan vara 10 till 15 år gammal. Detta innebär att det tar lång tid att återfå ett bestånd av bortfiskade storlakar. (Copyright Berreu/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

De senaste åren har mängden lake minskat, kanske upp till hela 40 procent. Arten är upptagen som ”nära hotad” på Artdatabankens rödlista. Men när man införde fiskeförbud mot lake i Klarälven, blev det protester.
Laken är en av våra mer udda sportfiskar. Eftersom den inte är en kommersiell art, är den dåligt undersökt. Att den minskar, råder dock inget tvivel om.
– Den minskar framför allt i vattendrag i södra Sverige. I Bottniska viken är statusen oklar. Den troliga förklaringen är klimatförändringen i kombination med övergödning och minskad syrgashalt, berättar Mikael Svensson, expert på hotade fiskarter på Artdatabanken.
När nedre Klarälvens FVOF nyligen förbjöd lakfiske under lekperioden, blev det protester. De berörda fiskarna menade att det finns gott om lake och att ett hobbyfiske varken kan göra från eller till och överklagade beslutet.

Farlig illusion
I Klarälvens nedre delar samlas många av Vänerns och Klarälvens lakar för lek under vintern. Det kan då förefalla finnas väldigt gott om dem, men ett stort uttag av fisk på denna plats, kan påverka lakbestånden över stora områden.
Från Klarälvens FVOF menar man att det är bättre att vara försiktig och säkra beståndet för framtiden. Från Sportfiskarnas håller man med och menar att försiktighetsprincipen bör gälla.
– Generellt ska vi vara mycket återhållsamma när det gäller uttaget av lake, säger Micael Söderman från Sportfiskarna.
– Större lakar och framför allt rombärande honor bör man alltid sätta tillbaka.
En lake på fem kilo kan vara 10 till 15 år gammal. Detta innebär att det tar lång tid att återfå ett bestånd av bortfiskade storlakar. Dessutom är de större lakarna sämre matfiskar då de kan innehålla höga halter av miljögifter.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...