Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Landshövding fördömer kraftverksprojekt

Landshövdingen för Norrbottens län ansluter till de som motsätter sig planerna på att leda vatten från Pieskehaure till ett kraftverk i Norge. (Foto. Morgan Fihn)

För två veckor sedan startade Fiskejournalen och Älvräddarna en brevkampanj till regeringen med syfte att rädda Piteälven. Nu ansluter även landshövdingen för Norrbottens län till de som motsätter sig planerna för ett vattenkraftverk.
Projektet Lappland Kraftverk vill ta vatten från Piteälvens källflöde, Pieskehaure, och via en 15 kilometer lång tunnel leda vattnet till ett kraftverk i Norge. Över 5000 protestbrev har nu skickats till regeringen via vår kampanj och nu höjs även röster i media och maktens korridorer om projektets orimlighet.
I en intervju med Piteå Tidningen ger landshövding Per-Ola Eriksson sin syn på projektet.

– Piteälven är en nationalälv. Älven med alla dess biflöden har därmed ett oerhört starkt skydd, precis som en nationalpark. De här norska planerna är orealistiska, säger landshövdingen till Piteå-Tidningen.
Enligt landhövdingen hör många länsbor av sig till honom och uttrycker sin oro. Han själv ser projektet som orealistiskt och meningslöst.
– Mitt råd till alla eventuellt inblandade är att lägga planerna i papperskorgen för det kommer aldrig att bli verklighet, säger Per-Ola Eriksson.
Fiskejournalen och Älvräddarna råd är lika enkelt. Klicka här och skicka ditt protestbrev till regeringen.
Här
hittar du hela intervjun i Piteå-Tidningen
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta