Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Landshövding fördömer kraftverksprojekt

Landshövdingen för Norrbottens län ansluter till de som motsätter sig planerna på att leda vatten från Pieskehaure till ett kraftverk i Norge. (Foto. Morgan Fihn)

För två veckor sedan startade Fiskejournalen och Älvräddarna en brevkampanj till regeringen med syfte att rädda Piteälven. Nu ansluter även landshövdingen för Norrbottens län till de som motsätter sig planerna för ett vattenkraftverk.
Projektet Lappland Kraftverk vill ta vatten från Piteälvens källflöde, Pieskehaure, och via en 15 kilometer lång tunnel leda vattnet till ett kraftverk i Norge. Över 5000 protestbrev har nu skickats till regeringen via vår kampanj och nu höjs även röster i media och maktens korridorer om projektets orimlighet.
I en intervju med Piteå Tidningen ger landshövding Per-Ola Eriksson sin syn på projektet.

– Piteälven är en nationalälv. Älven med alla dess biflöden har därmed ett oerhört starkt skydd, precis som en nationalpark. De här norska planerna är orealistiska, säger landshövdingen till Piteå-Tidningen.
Enligt landhövdingen hör många länsbor av sig till honom och uttrycker sin oro. Han själv ser projektet som orealistiskt och meningslöst.
– Mitt råd till alla eventuellt inblandade är att lägga planerna i papperskorgen för det kommer aldrig att bli verklighet, säger Per-Ola Eriksson.
Fiskejournalen och Älvräddarna råd är lika enkelt. Klicka här och skicka ditt protestbrev till regeringen.
Här
hittar du hela intervjun i Piteå-Tidningen
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta