Landshövding fördömer kraftverksprojekt

Landshövdingen för Norrbottens län ansluter till de som motsätter sig planerna på att leda vatten från Pieskehaure till ett kraftverk i Norge. (Foto. Morgan Fihn)

För två veckor sedan startade Fiskejournalen och Älvräddarna en brevkampanj till regeringen med syfte att rädda Piteälven. Nu ansluter även landshövdingen för Norrbottens län till de som motsätter sig planerna för ett vattenkraftverk.
Projektet Lappland Kraftverk vill ta vatten från Piteälvens källflöde, Pieskehaure, och via en 15 kilometer lång tunnel leda vattnet till ett kraftverk i Norge. Över 5000 protestbrev har nu skickats till regeringen via vår kampanj och nu höjs även röster i media och maktens korridorer om projektets orimlighet.
I en intervju med Piteå Tidningen ger landshövding Per-Ola Eriksson sin syn på projektet.
– Piteälven är en nationalälv. Älven med alla dess biflöden har därmed ett oerhört starkt skydd, precis som en nationalpark. De här norska planerna är orealistiska, säger landshövdingen till Piteå-Tidningen.
Enligt landhövdingen hör många länsbor av sig till honom och uttrycker sin oro. Han själv ser projektet som orealistiskt och meningslöst.
– Mitt råd till alla eventuellt inblandade är att lägga planerna i papperskorgen för det kommer aldrig att bli verklighet, säger Per-Ola Eriksson.
Fiskejournalen och Älvräddarna råd är lika enkelt. Klicka här och skicka ditt protestbrev till regeringen.
Här
hittar du hela intervjun i Piteå-Tidningen
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...