Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lång – men smal!

När Anton Linder äntligen fick tag i en riktigt lång gädda visade det sig vara en anorektiker… Men i 100-klubben smäller 118 centimeter högt!
Anton, som bor i Motala, var ute en sväng på Boren i mitten av juni.
”Det började med segt fiske, men efter byte till Buster hot pike small det till på första kastet”, berättar han i anmälan till 100-klubben.
Det var en rejäl fisk som pumpade hårt och krökte spö ordentligt. Men när Anton väl fick in monstret i båten blev han lite besviken. Visst var hon lång, 118 centimeter, men väldigt smal.
”Den vägde under tio kilo, vilket är lite surt då jag inte lyckats passera det strecket än”, skriver Anton.
Svenne Andersson

Anton Linder visar upp den långa och smala gäddan från Boren.

Anton Linder visar upp den långa och smala gäddan från Boren.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta