Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lång 100-klubbare

En vacker 100-klubbare från Tavelsjö, fångad av Kent Nathanaelsson.

Kent Nathanaelsson från Umeå anmäler en 100-klubbare som kvalar in med marginal. Hans 126 centimeter långa gädda kunde inte motstå en långsamt fiskad Alien Eel.
Dagen började med trolling, men sedan beslutade sig Kent att satsa på spinnfiske. Han fäste en Alien Eel i linändan och fiskade hem betet längs botten. Viken där han ankrat upp höll gott om betesfisk och de hade haft bra fiske på platsen tidigare. När gäddan högg, kontrade Kent med ett snabbt mothugg.
– Först efter ett litet tag kändes tyngden av fisken och när jag sedan fick se den så blev man lite spak, berättar Kent.
Efter en ganska kort fajt kunde man fotografera och mäta fisken innan den fick simma tillbas i Tavelsjön.
Vill du veta mer om 100-klubben? Klicka här.
Tidigare storfiskar från Tavelsjön hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta