Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lång gädda från norr

Hela 123 centimeter mätte den enorma gädda som Fredrick Gren trollade upp sista dagen i oktober. Flötestrolling med sik var metoden som gav hugg från storgäddan.
Fredrick, som bor i Skellefteå, åkte ut med kompisen Robert för lite flötestrolling i en havsvik. Vintern står för dörren och grabbarna var mycket väl medvetna om att det kunde vara årets sista trollingtur.
Flötestrolling med död sik skulle visa sig vara en riktigt het metod. Under dagen fick de hela tre gäddor som vägde över tio kilo och en handfull lite mindre.

Efter en tidig fiskestart så kom tunghugget redan vid niotiden. Fredrick fick inte till mothugget riktigt, men gäddan satt ändå och när den visade sig vid båten blev det stora skälvan.
Mätning och vägning gav siffrorna 123 centimeter och 12,6 kilo – vilket betydde en fördubbling av personbästat för Fredrick och självklart medlemskap i 100-klubben.
Svenne Andersson

Fredrick Gren beundrar den mycket långa gäddan som han fångade vid flötestrolling.


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta