Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Långskepp och lång gädda

Om man heter Jarmo Kuisma tar man förstås med gäddspöt när man skjutsar två hobbyarkeologer ut på Göta älv. Grabbarna hittade sitt långskepp – och Jarmo fick sin gädda.
Hobbyarkeologerna Bo Larsen och Bo-Holger Hasselqvist har hittat något riktigt spännande på botten av Göta älv, i höjd med Älvängen. De tror att det rör sig om ett vikingaskepp, ett långskepp från 1100-talet. Det skulle i så fall vara en viktig pusselbit i historieskrivningen om hur svenskar seglade ut i västerled från Göta älv. Professionella arkeologer övertar nu undersökningarna för att bestämma att det verkligen rör sig om ett vikingaskepp.
Gäddfiskefantomen Jarmo Kuisma har ställt upp med sin båt för att hjälpa arkeologerna att kunna dyka och ta IR-bilder av skeppet. Men Jarmo hade ju inte varit Jarmo om han lämnat fiskeprylarna hemma när han åkte ut på älven. Så kvarten efter att arkeologerna blivit avsläppta fick han hugg av en präktig 100-klubbare. Gäddan mätte 111 centimeter och betydde att Jarmo drar ifrån ytterligare i Meterligan.
Svenne Andersson

Jarmo med gäddan som högg kvarten efter att han släppt av hobbyarkeologerna som letar vikingaskepp.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta