Annons
Långskepp och lång gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Långskepp och lång gädda

Om man heter Jarmo Kuisma tar man förstås med gäddspöt när man skjutsar två hobbyarkeologer ut på Göta älv. Grabbarna hittade sitt långskepp – och Jarmo fick sin gädda.
Hobbyarkeologerna Bo Larsen och Bo-Holger Hasselqvist har hittat något riktigt spännande på botten av Göta älv, i höjd med Älvängen. De tror att det rör sig om ett vikingaskepp, ett långskepp från 1100-talet. Det skulle i så fall vara en viktig pusselbit i historieskrivningen om hur svenskar seglade ut i västerled från Göta älv. Professionella arkeologer övertar nu undersökningarna för att bestämma att det verkligen rör sig om ett vikingaskepp.
Gäddfiskefantomen Jarmo Kuisma har ställt upp med sin båt för att hjälpa arkeologerna att kunna dyka och ta IR-bilder av skeppet. Men Jarmo hade ju inte varit Jarmo om han lämnat fiskeprylarna hemma när han åkte ut på älven. Så kvarten efter att arkeologerna blivit avsläppta fick han hugg av en präktig 100-klubbare. Gäddan mätte 111 centimeter och betydde att Jarmo drar ifrån ytterligare i Meterligan.
Svenne Andersson

Jarmo med gäddan som högg kvarten efter att han släppt av hobbyarkeologerna som letar vikingaskepp.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sparbanksstiftelsens Hanna Wallgren lämna över checken på 88 000 kronor till trollinglegendaren Sten-Gunnar Steénson från Götene SFK. Foto: Privat
Välkommet jubel vid Vänern – färska pengar till mer fisk

Vänernlaxen är en angelägenhet för många, och när det krisar i kassan så dyker det upp välkomna krafter. Sparbanksstiftelsen har nämligen säkrat årets smoltutsättning i Vänern med ett ekonomiskt stöd.

Utöver intäkter från trollingtävlingar så samlar trollingklubbar in pengar på flera sätt till smoltutsättningar i Vänern, exempelvis säljs det flaggor, dekaler och anordnas ”onlinetävlingar”. Kinnekulleträffen ställdes in i april med anledning av Covid-19, och de hade ett budgeterat överskott på runt 120 000 kronor. Det fanns därmed en oro för att årets smoltutsättning genom Laxfond Vänern skulle drabbas, eftersom en del av överskottet skulle gå dit.

Nu kommer dock beskedet att Sparbanksstiftelsen Skaraborgs satsning Sparbanksstödet säkrar upp kommande utsättning av smolt i Kinneviken. Detta efter att stiftelsen beviljat Kinnekulleträffens ansökan om 88 000 kronor.
– Vi i arrangörsstaben är mycket tacksamma för att Sparbanksstiftelsen ville stötta oss! Det är ett bra betyg på att Sparbanksstiftelsen ser att Götene SFK/Kinnekulleträffens smoltutsättningar inneburit ett bättre fiske i närområdet och att detta ökar Hällekis attraktionskraft på trollingfiskarna! Sedan hoppas vi att andra trollingtävlingsarrangörer som fått ställa in 2020 kollar upp om det finns liknande möjligheter även för dem, det finns lokala Sparbanksstiftelser runt om Vänern, uppmanar en nöjd Fredrik Andersson i Götene SFK.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta