En snabbväxande, invasiv art hotar dammarna i Skåne. Nu väljer länsstyrelsen att direkt vidta åtgärder. " /> Länsstyrelse i Skåne ska stoppa invasiv dammväxt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Vattenkrassulan kan sprida sig snabbt och ta över en damm. Foto: Länsstyrelsen i Skåne
Länsstyrelse i Skåne ska stoppa invasiv dammväxt

En snabbväxande, invasiv art hotar dammarna i Skåne. Nu väljer länsstyrelsen att direkt vidta åtgärder.
Den första vilda växtplatsen för vattenkrassulan har nyligen upptäckts i Sverige. Vattenkrassulan är en populär växt att ha i trädgårdsdammar men nu har den också hittats i en dagvattendamm i Helsingborgsområdet Berga. Anledningen till att det oroar länsstyrelsen i Skåne är att växten, som kommer från Australien och Nya Zeeland, får extrem snabb tillväxt utanför sitt vanliga utbredningsområde och därför kan skada ekosystemet. På grund av det ska nu länsstyrelsen i Skåne omedelbart ta bort växten, innan den sprids vidare. Arbetet inleds måndagen den 7 november.

Anton Rosander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta