Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell) Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell)[/caption] " /> Länsstyrelsen försvarar förslaget på fiskeregleringar för sportfisket på Bratten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Länsstyrelsen försvarar förslaget på fiskeregleringar för sportfisket på Bratten
Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell)

Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell)

Sportfiskarna:
Länsstyrelsen i Västra Götalands län försvarar nu sitt förslag på fiskeregleringar för Bratten, som Sportfiskarna kritiserat.
Tidigare i höst lämnade Sportfiskarna in sitt remissvar gällande förslaget på fiskeregleringar för utsjöområdet Bratten i Skagerrak på svenska Västkusten. Sportfiskarna framförde kritik mot att sportfisket utestängs från stora områden på osakliga grunder. Länsstyrelsen väljer nu att kommentera ärendet. Maria Kilnäs från länsstyrelsens naturvårdsenhet har varit ansvarig för framtagandet av ett förslag på fiskeregleringar, och hon säger följande:
– Länsstyrelsen har kännedom om det symbolvärde Bratten har för sportfisket i Sverige och vill därför om möjligt inte stänga området helt för sportfiske, men vi delar inte Sportfiskarnas syn på vilken påverkan sportfisket kan ha både på mycket sällsynta, skyddsvärda bottenlevande arter och på de stora, sällsynta och långsamväxande fiskarter man fiskar på. Vi vet att sportfiskare har fått upp hornkoraller på kroken och det räcker med vetskapen om att sportfiskare riskerar att fastna i hornkorallerna igen för att stänga sådana områden också för sportfiskare. Att inskränkningarna blir mer omfattande för sportfisket än yrkesfisket, beror helt enkelt på att yrkesfiskarna undviker de rev vi önskar skydda medan sportfiskarna söker sig just till dessa. Givetvis är det ännu viktigare att säkerställa att inte man trålar på dessa bottnar, men man måste också förhindra andra former av påverkan.
Läs förslaget på fiskeregleringar och Sportfiskarnas remissvar här.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta