Länsstyrelsen försvarar förslaget på fiskeregleringar för sportfisket på Bratten

Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell)

Havsfisket på Västkusten har få spännande platser kvar. (Foto: Foto: Magnus Durell)

Sportfiskarna:
Länsstyrelsen i Västra Götalands län försvarar nu sitt förslag på fiskeregleringar för Bratten, som Sportfiskarna kritiserat.
Tidigare i höst lämnade Sportfiskarna in sitt remissvar gällande förslaget på fiskeregleringar för utsjöområdet Bratten i Skagerrak på svenska Västkusten. Sportfiskarna framförde kritik mot att sportfisket utestängs från stora områden på osakliga grunder. Länsstyrelsen väljer nu att kommentera ärendet. Maria Kilnäs från länsstyrelsens naturvårdsenhet har varit ansvarig för framtagandet av ett förslag på fiskeregleringar, och hon säger följande:
– Länsstyrelsen har kännedom om det symbolvärde Bratten har för sportfisket i Sverige och vill därför om möjligt inte stänga området helt för sportfiske, men vi delar inte Sportfiskarnas syn på vilken påverkan sportfisket kan ha både på mycket sällsynta, skyddsvärda bottenlevande arter och på de stora, sällsynta och långsamväxande fiskarter man fiskar på. Vi vet att sportfiskare har fått upp hornkoraller på kroken och det räcker med vetskapen om att sportfiskare riskerar att fastna i hornkorallerna igen för att stänga sådana områden också för sportfiskare. Att inskränkningarna blir mer omfattande för sportfisket än yrkesfisket, beror helt enkelt på att yrkesfiskarna undviker de rev vi önskar skydda medan sportfiskarna söker sig just till dessa. Givetvis är det ännu viktigare att säkerställa att inte man trålar på dessa bottnar, men man måste också förhindra andra former av påverkan.
Läs förslaget på fiskeregleringar och Sportfiskarnas remissvar här.

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...