”Länsstyrelserna saknar resurser för tillsyn”

Dammen i Moraån

Järnadammen i Moraån är ett exempel på en damm utan tillstånd. (Foto: Tobias Fränstam)

En ny rapport från Sportfiskarna visar på stora brister i länsstyrelsernas arbete med tillsyn och omprövning av vattenverksamheter.
– Undersökningen visar tydligt att det finns stora brister i övervakningen av miljöskadlig vattenverksamhet. Länsstyrelserna har en nyckelroll i uppfyllandet av våra vattenrelaterade miljömål och här har vi naturligtvis en av orsakerna till att vi inte uppnår dessa miljömål. Mer resurser behöver skjutas till långsiktigt, kommenterar Stefan Nyström Sportfiskarnas generalsekreterare.
Vid undersökningen skickades frågor ut till landets samtliga 21 länsstyrelser av vilka 16 svarade. Sammanställningen visar att dagens tillsyn i stort sett är händelsestyrd. Det innebär att länsstyrelserna främst agerar efter direkta anmälningar. Många länsstyrelser uppger att deras resurser inte räcker för att klara av både anmälningar och tillsyn som de ska göra på eget initiativ.

Mer resurser krävs

En överväldigande majoritet av de svarande önskar mer resurser. En bättre lagstiftning och möjligheter till mer egen tillsyn efterfrågas också. Enbart 6 länsstyrelser har överhuvudtaget omprövat vattenverksamheter mellan 2010 och 2012. Elva länsstyrelser uppger att det finns ett behov, stort eller mycket stort behov av omprövningar, samtidigt som tolv stycken anger att möjligheterna är små eller mycket små att genomföra omprövning.
– Ett konkret exempel på länsstyrelsernas bristande resurser är tillsyn och åtgärdande av dammar som saknar tillstånd. Det finns ett väldigt stort antal bristfälliga dammar i svenska vattendrag som utgör definitiva vandringshinder för fisk och som saknar tillstånd. Länsstyrelserna hinner inte med och vandringshindren finns därmed kvar, år efter år, berättar Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna.
Sportfiskarna kommer nu att verka för att sprida rapporten mot myndigheter, beslutfattare och departement.
Läs rapporten här: Undersökning av tillsyn av vattenverksamheter

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...