Ett silverblankt muskelknippe. " /> Lär känna anonyma aspen på ett djupare plan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Tobias Fränstam med ett praktexemplar av aspen. Foto: Länsstyrelsen Uppsala
Lär känna anonyma aspen på ett djupare plan

Ett silverblankt muskelknippe.

Lax eller havsöring, tänker säkerligen de flesta sportfiskare på då. Men den har en anonym utmanare – i form av aspen. Missa inte denna film om Upplands landskapsfisk.

Det är Daniel Brelin från Länsstyrelsen i Uppsala och Tobias Fränstam från Sportfiskarna som spelar huvudrollerna i ”Aspius Uplandicus – En film om Upplands landskapsfisk”.

A.S.A.P.  är ett fiskevårdsprojekt med syfte att öka rekryteringen av asp. Arbetet sker med praktisk fiskevård och konkreta åtgärder som ökat tillgången till potentiella lekområden runt Mälaren. Projektet startade 2015 och samordnas av Länsstyrelsen i Uppsala län där även Gäveleborg, Stockholm, Södermanland och Västmanlands län ingår i arbetsgruppen.

I filmen får vi följa med Daniel Brelin och Tobias Fränstam när de bedriver fiskevård för asp och försöker lura den svårflörtade fisken på spö. Filmen är en del i projektets slutredovisning där projektet som helhet finansierats av Havs och Vattenmyndigheten.

– Aspen har allt. Den är storvuxen, häftig, stark, har en spännande livscykel och är dessutom mytomspunnen. Otroligt kul att få medverka i att göra en film om denna art och jag tror vi kommer nå väldigt många fler människor med denna film jämfört med om vi endast skrivit en projektrapport, säger Daniel Brelin och fortsätter:

– Ända sedan jag blev länsfiskerikonsulent i Uppsala har jag velat arbeta med vattenvård i slättlandsåar som mynnar i Mälaren. Aspen är en helt perfekt paraplyart för de här vattenmiljöerna. Eftersom den är rödlistad och hotad med ett eget åtgärdsprogram är det alltså enklare att få finansiering för att utföra praktisk fiskevård. Mycket av arbetet kopplar till klassisk vandringshindersproblematik, med fiskevårdsnytta som självklart gynnar alla fiskarter och inte enbart asp.

Spana in filmen och lär känna aspen lite djupare du också!

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta