Om det som sker i havet hände på land, skulle det toppa löpsedlarna, nyhetssändningarna och beslutsfattarnas agendor. " /> Läs om haven i hängmattan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Den som inte bryr sig om miljön, borde väl ändå reagera på att ekonomiska resurser raderas samtidigt som ekologin i våra hav fungerar allt sämre?
Läs om haven i hängmattan

Om det som sker i havet hände på land, skulle det toppa löpsedlarna, nyhetssändningarna och beslutsfattarnas agendor.
Men så länge det ser bra ut på den glittrande ytan är det få som förstår det allvarliga läget. Ofta dröjer det allt för länge innan vi ser effekterna av överfiske, övergödning, utsläpp, klimatförändringar, och spridning av plast och kemikalier.

Havens årliga omsättning värderas till cirka 21 tusen miljarder kronor.

Havens årliga omsättning värderas till cirka 21 tusen miljarder kronor, vilket motsvarar världens sjunde största ekonomi, enligt en ny WWF-rapport. En stor internationell WWF-rapport ”Reviving the Ocean Economy” beskriver hur vi kan återställa haven.
Vi är många som oroas av hoten, men vi är också många som vill agera för att rädda haven och säkra en hållbar framtid. Varför inte börja med att ladda hem WWF-rapporten och ta med den ut i hängmattan. Dyk djupt ner i havens möjligheter och utmaningar.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta