Att det behövs åtgärder för att förbättra ekologin runt våra kraftverk, verkar de flesta parter vara överens om. (Foto: Niklas Egriell/Havs- och vattenmyndigheten) Att det behövs åtgärder för att förbättra ekologin runt våra kraftverk, verkar de flesta parter vara överens om. (Foto: Niklas Egriell/Havs- och vattenmyndigheten)[/caption] " /> Läs på om vattenkraft | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Läs på om vattenkraft
Att det behövs åtgärder för att förbättra ekologin runt våra kraftverk, verkar de flesta parter vara överens om. (Foto: Niklas Egriell/Havs- och vattenmyndigheten)

Att det behövs åtgärder för att förbättra ekologin runt våra kraftverk, verkar de flesta parter vara överens om. (Foto: Niklas Egriell/Havs- och vattenmyndigheten)

Vattenkraft är en av de största källorna till påverkan på den ekologiska statusen i våra vatten. För att skydda ekosystemen behövs anpassning. Nu släpper Havs- och vattenmyndigheten (HaV) en litteratursammanställning om hur vattenkraften påverkar vattenmiljöerna.
Arbetet med EU:s ramdirektiv för vatten har visat att fysisk påverkan är det vanligaste vattenmiljöproblemet (European Environment Agency 2012). Inom detta område är vattenkraften en av de största påverkanskällorna.
Nu erbjuder HaV intressant fördjupningsläsning på området. Detta i en rapport, som är en litteratursammanställning av vattenkraftens påverkan på hydromorfologin och ekologin i framförallt vattenmiljöer.
Författare till rapporten/litteratursammanställning är:
Ingemar Näslund, Länsstyrelsen i Jämtlands län
Johan Kling, Havs- och vattenmyndigheten
Jakob Bergengren, Länsstyrelsen i Jönköpings län

Ladda ner rapporten som PDF här.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta