Läsarresa till flugfiskets vagga

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Nyligen steg tio läsare av planet från London och södra Englands kalkströmmar. Alla med en sak gemensamt – stora vakande öringar fastbrända på näthinnorna.
Trots ett stundtals knepigt fiske, med skygg och selektiv fisk var synen av uppradade grova fiskar i de vackra strömmarna i England bara en spektakulär upplevelse i sig. Och med något kapitel flugfiskehistoria i bakhuvudet kan man beskriva fisket som rent myspys. Även om många flugor blev nobbade var det gott om öringar, harrar och regnbågar som valde att stiga på en torrfluga eller suga i sig en nymf vilket bidrog till fantastiska dagar och där alla fick fisk.
Samtliga läsare sken i takt med solen och fick njuta av idyllen vid de klassiska Orvis-sträckorna i Itchen (Abbots Worthy) och River Test (Kimbridge samt Timsbury) – tillika det moderna torrflugefiskets vagga. Kvällarna tillbringades med goda middagar, flertalet fiskeskrönor och många skratt i det klassiska tillhållet Stockbridge i västra Hampshire.
– Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att besöka de här platserna och fiska i de här vattnen. Det är en dröm som slår in och jag vet hur stor betydelse Test och Itchen har för flugfisket, det är historisk mark, säger en nöjd Petri Pentilä, som var en av läsarna och tillägger:
– Det är lätt att bygga upp förväntningar när man ser bilder och läser om kalkströmmarna, men det var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Extra roligt att kunna se fisken man fiskar på också. Allt har varit jättebra!
Och vilka flugor visade de engelska öringarna och harrarna intresse för? Mest gångbart var små ljusa CDC-flugor, med betoningen på små, och att komma överens med så små flugor var den största utmaningen för gänget. Även små mörka förtyngda nymfer gav resultat i de djupare höljorna.
– Jag hade också stor framgång med Frank Sawyers killer bug, som han band just för att komma åt harrarna i traktens strömmar när de ville minska mängden harr i åarna, berättar Petri.
Läsarresan var ett samarrangemang mellan Fiskejournalen, Allt om flugfiske, BIOS och Orvis. Helt klart är att fisket i de ginklara vattnen i södra England gav ett minne för livet för alla.
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...