Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge. Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.[/caption] " /> Läsarresa till flugfiskets vagga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Anders Holm
Läsarresa till flugfiskets vagga
Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Nyligen steg tio läsare av planet från London och södra Englands kalkströmmar. Alla med en sak gemensamt – stora vakande öringar fastbrända på näthinnorna.
Trots ett stundtals knepigt fiske, med skygg och selektiv fisk var synen av uppradade grova fiskar i de vackra strömmarna i England bara en spektakulär upplevelse i sig. Och med något kapitel flugfiskehistoria i bakhuvudet kan man beskriva fisket som rent myspys. Även om många flugor blev nobbade var det gott om öringar, harrar och regnbågar som valde att stiga på en torrfluga eller suga i sig en nymf vilket bidrog till fantastiska dagar och där alla fick fisk.
Samtliga läsare sken i takt med solen och fick njuta av idyllen vid de klassiska Orvis-sträckorna i Itchen (Abbots Worthy) och River Test (Kimbridge samt Timsbury) – tillika det moderna torrflugefiskets vagga. Kvällarna tillbringades med goda middagar, flertalet fiskeskrönor och många skratt i det klassiska tillhållet Stockbridge i västra Hampshire.
– Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att besöka de här platserna och fiska i de här vattnen. Det är en dröm som slår in och jag vet hur stor betydelse Test och Itchen har för flugfisket, det är historisk mark, säger en nöjd Petri Pentilä, som var en av läsarna och tillägger:

– Det är lätt att bygga upp förväntningar när man ser bilder och läser om kalkströmmarna, men det var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Extra roligt att kunna se fisken man fiskar på också. Allt har varit jättebra!
Och vilka flugor visade de engelska öringarna och harrarna intresse för? Mest gångbart var små ljusa CDC-flugor, med betoningen på små, och att komma överens med så små flugor var den största utmaningen för gänget. Även små mörka förtyngda nymfer gav resultat i de djupare höljorna.
– Jag hade också stor framgång med Frank Sawyers killer bug, som han band just för att komma åt harrarna i traktens strömmar när de ville minska mängden harr i åarna, berättar Petri.
Läsarresan var ett samarrangemang mellan Fiskejournalen, Allt om flugfiske, BIOS och Orvis. Helt klart är att fisket i de ginklara vattnen i södra England gav ett minne för livet för alla.
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta