Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge. Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.[/caption] " /> Läsarresa till flugfiskets vagga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Läsarresa till flugfiskets vagga
Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Nyligen steg tio läsare av planet från London och södra Englands kalkströmmar. Alla med en sak gemensamt – stora vakande öringar fastbrända på näthinnorna.
Trots ett stundtals knepigt fiske, med skygg och selektiv fisk var synen av uppradade grova fiskar i de vackra strömmarna i England bara en spektakulär upplevelse i sig. Och med något kapitel flugfiskehistoria i bakhuvudet kan man beskriva fisket som rent myspys. Även om många flugor blev nobbade var det gott om öringar, harrar och regnbågar som valde att stiga på en torrfluga eller suga i sig en nymf vilket bidrog till fantastiska dagar och där alla fick fisk.
Samtliga läsare sken i takt med solen och fick njuta av idyllen vid de klassiska Orvis-sträckorna i Itchen (Abbots Worthy) och River Test (Kimbridge samt Timsbury) – tillika det moderna torrflugefiskets vagga. Kvällarna tillbringades med goda middagar, flertalet fiskeskrönor och många skratt i det klassiska tillhållet Stockbridge i västra Hampshire.
– Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att besöka de här platserna och fiska i de här vattnen. Det är en dröm som slår in och jag vet hur stor betydelse Test och Itchen har för flugfisket, det är historisk mark, säger en nöjd Petri Pentilä, som var en av läsarna och tillägger:

– Det är lätt att bygga upp förväntningar när man ser bilder och läser om kalkströmmarna, men det var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Extra roligt att kunna se fisken man fiskar på också. Allt har varit jättebra!
Och vilka flugor visade de engelska öringarna och harrarna intresse för? Mest gångbart var små ljusa CDC-flugor, med betoningen på små, och att komma överens med så små flugor var den största utmaningen för gänget. Även små mörka förtyngda nymfer gav resultat i de djupare höljorna.
– Jag hade också stor framgång med Frank Sawyers killer bug, som han band just för att komma åt harrarna i traktens strömmar när de ville minska mängden harr i åarna, berättar Petri.
Läsarresan var ett samarrangemang mellan Fiskejournalen, Allt om flugfiske, BIOS och Orvis. Helt klart är att fisket i de ginklara vattnen i södra England gav ett minne för livet för alla.
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta